maandag, december 28, 2020

Mijn Rembrandt (aka My Rembrandt) - Oeke Hoogendijk


 Mijn Rembrandt op IMDb (7,2)

Een kunstdocumentaire die zich laat lezen als een thriller, zo eentje in de trant van "zal het de graaf lukken om...? . Doorgaans laat de kunstwereld zich niet zo spannend bekijken maar deze keer is dat echt uitstekend gelukt. Ik heb het in ieder geval geen moment saai of droog gevonden.

Dat komt door de mozaïekachtige insteek waarvoor gekozen is: we volgen verschillende mensen met verschillende achtergronden en verschillende invalshoeken , met één grote overeenkomst; men is allen idolaat van meesterschilder Rembrandt Harmenszoon van Rijn, de Nederlandse lichtkunstenaar die verantwoordelijk is voor een aantal van de belangrijkste en meest toonaangevende kunstwerken uit de geschiedenis. 

Er is het kunstverzamel-echtpaar dat hoopt op een buitenkansje. Er is de excentrieke kasteelheer (the Duke of Buccleuch , een Schots graafschap) die in het familiekasteel een relatief onbekend werk van Rembrandt heeft hangen en die dat op een prominentere plek in het kasteel wil krijgen. Er is de puissant rijke kunstopkoper die de werken vanuit privédomein naar publiek domein geplaatst wil zien. Er is de Rembrandt-professor, een man die wereldwijde erkenning heeft om zijn kennis van het werk van Rembrandt, er zijn museumdirecteuren en politici die de welbekende strijd aangaan om twee grote werken van Rembrandt op te kopen van de steenrijke familie De Rothschildt en er is kunsthistoricus Jan Six , wiens voorouders ooit door de schilder zijn geportetteerd en die een neusje blijkt te hebben voor het vinden van onontdekte werken die wellicht nog aan de meester kunnen worden toegeschreven. 

Niks stoffig, er zit een ongekende dynamiek in deze wereld. Hoe elitair ook, allen blijken liefhebbers en praten gepassioneerd over technieken en gebruikte materialen, over de levendigheid van het weergeven van kledingstukken en over de unieke vorm van lichtval die je in al Rembrandt's werken terugziet. Uiteraard gaat het ook over jaloezie tussen de haves en de havenots , tussen de ontdekker en de anderen die dat succes claimen. En die verhalen zijn welhaast net zo adembenemend als de prachtige schilderijen die voorbij komen. 

Met Jan Six, Duke of Buccleuch
Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...