maandag, december 14, 2020

The Peanut Butter Falcon - Tyler Nilson/ Michael Schwartz


 The Peanut Butter Falcon op IMDb (7,6)

Nog meer feelgood. Aandoenlijke film die minder truttig is dan je in eerste instantie van de synopsis zou verwachten. Doorgaans moet je oppassen als er in films zwakbegaafden worden ingezet, het larmoyante ligt dan op de loer. Dat is hier niet het geval: de film steekt de draak met de Downsyndroom-problematiek waaraan onze hoofdpersoon Zak lijdt. Dat Zak zo is geboren, heeft hem niet weerhouden om zijn hele leven te dromen van heldendaden. En hij zal ze waarmaken ook. 

Zak woont in een verzorgingstehuis, louter omgeven door ouderen. Iedereen weet dat dit niet de plek voor hem is, maar is geen andere. Gelukkig heeft hij Eleanor, een lieve verzorger, die voor haar afwijkende cliënt veel aandacht en liefde heeft. Ondanks die liefde wil Zak er vandoor, maar keer op keer wordt hij tegengehouden. Totdat het een keer - met hulp van een medebewoner- lukt.

Tyler is een lowlife-figuur die met grote regelmaat de wet overtreedt. Hij blijkt getroubleerd door het overlijden van zijn broer, die naast broer ook vriend voor hem was. Uit flashbacks leren we de redenen waarom het met Tyler niet goed gaat. Als hij te ver gaat in een van zijn acties moet hij vluchten, twee woedende buren achter zich aan. 


Tyler en Zak, beiden op de vlucht, beiden veroordeeld tot een leven aan de rand van de samenleving. Tyler wil naar Florida, Zak wil daar vlak in de buurt de grote worstelheld opzoeken die hij kent van de talloze malen bekeken video's . Ze besluiten samen te gaan werken , ze besluiten uit zicht te blijven van de mensen die hen beiden proberen op te sporen. Tyler traint Zak in zijn weerbaarheid en er ontstaat een band tussen de twee. 

In haar zoektocht naar Zak weet Eleanor het duo op te sporen, verbaasd kijkt ze naar Zak die een heel andere jongen blijkt te zijn dan ze al die tijd klein gehouden heeft in zijn verzorging. Ze sluit zich aan bij de vluchters. 

Met : Shia Labeouf , Zack Gottsagen, Dakota JohnsonGeen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...