dinsdag, april 13, 2021

Barnvagnen - Bo Widerberg


 Barnvagnen op IMDb (6,6)

Barnvagnen op Moviemeter (3,30)

Een lekker staaltje visueel existentialisme. Dat had je toen, begin jaren 60. Films gingen over menselijke dingen, verhalen van vlees en bloed. Bergman was daar de meester in, deze Widerberg wilde er graag bij horen. Als filmkijker moet je jezelf af en toe ook bekwamen in de oude verschijningsvormen, een film als deze wordt tegenwoordig alleen nog maar in voormalig Oostbloklanden gemaakt. 

Britt is een 18-jarige fabrieksarbeidster die nog bij haar ouders thuis woont. Ze wil niet meer elke avond bij haar voor de buis in slaap vallende ouders thuis zitten en begint haar horizon te verbreden. Voorzichtige ontmoetingen en gesprekken met mannen leiden vooralsnog niet tot de ware liefde, al heeft ze met de energieke Björn wel leuke gesprekken. Het loopt echter anders.

Ze ontmoet de jonge muzikant Robban, die haar met zijn interessante kijk op het leven volledig inpakt. Een autoritje naar het platteland leidt tot amoureuze verwikkelingen en - het is nog niet de tijd van breed uitgezette anticonceptie- Britt raakt zwanger. Ongehuwd moederschap is nog niet heel gebruikelijk in die dagen dus er moet iets geregeld worden. Via via lukt het Britt onderhuur van een appartement te regelen, ze gaat zich voorbereiden om gezinnetje te spelen. Robban is echter te los in zijn gedrag om het vaderschap serieus voor te bereiden en raakt weer uit beeld. Daar is dan toch weer de praatgrage Björn die zich bereid toont om Britt's problemen aan te horen. Gaat hij dan toch de vader zijn die zij in haar situatie nodig heeft? Gaat hij de barnvagnen (wat kinderwagen betekent) helpen duwen? 

Met : Inger Taube, Thommy Berggren , Lars PasgardGeen opmerkingen: