dinsdag, april 20, 2021

Yab Yum - Anna van 't Hek

Yab Yum op IMDb (7,1)
 Yab Yum op Moviemeter (3,10)

Onderhoudende documentaire over de meest spraakmakende seksclub van Nederland en Amsterdam. De docu belicht opkomst én ondergang, in kort gesneden interviews met de oprichter Theo Heuft, met oud-medewerkers en met een enkele oud-bezoeker.

Yab Yum moest bij haar oprichting anders zijn dan de Wallen. Geen plat vermaak a la Casa Rosso en de Bananenbar, nee: Yab Yum moest classy zijn. Met een hoge entreeprijs , met champagne als enig beschikbare drankje en met een "what happens in Yab Yum, stays in Yab Yum" beleid trok de zaak van begin af aan een ander publiek dan de veel volksere rosse buurt iets verderop in de stad. Wereldsterren gebruikten de zaak niet alleen voor anonieme seks, soms was een avond ongestoord zitten in het barretje voldoende. Dame ernaast, drie prijsklassen champagne voor de neus : men waande zich onbespied. 

Het ging lang goed, de roem steeg tot ver over de landsgrenzen. Maar aan betaalde seks hangt macht en aan macht hangt misdaad. Niet rechtstreeks natuurlijk, maar blijkbaar onvermijdelijk. Enkele gastvrouwen (ja, zo eufemistisch waren de taken daar verdeeld) trokken de druk niet en stapten uit het leven, al dan niet letterlijk). En, wat bepalender bleek : de Amsterdamse penoze maakte zijn opwachting. Niets ontziende figuren, grote namen uit de Nederlandse misdaadwereld. Het begon met de bedreiging van de bedrijfsleider, het eindigde met de moord op de portier en de afgedwongen overname van de chique zaak door de Mokumse Maffia. Het pand is er nog maar er wordt niet meer geleefd, er wordt niet meer gesekst en gefeest. Wat rest, is een illustere merknaam. 

 


Geen opmerkingen: