vrijdag, april 30, 2021

Promising young woman - Emerald Fennell


 Promising Young Woman op IMDb (7,5)

Promising Young Woman op Moviemeter (3,48)

Tamelijk radicale wraakfilm, deze. Uitstekend spel van de terecht voor een Oscar-genomineerde Carey Mulligan, maar jammer is dat ze eenzaam boven de anderen uitsteekt qua spel. Veel van de bijrolacteurs ontstijgen het schooltoneel-niveau niet en dat is een minpuntje in een verder goed onderhoudende film. 

Cassandra is een jonge vrouw die alle levenslust verloren heeft. Ze gaf haar studie geneeskunde eraan, ze werkt met weinig animo in een koffietent en ze woont als 30-jarige nog steeds met frisse tegenzin bij haar liefhebbende ouders. Wat maakt dat deze ooit veelbelovende vrouw zo is teruggevallen? Welnu, dat leren we al snel. 

In de avonduren gaat Cassie namelijk op zoek naar mannen. En dan speciaal naar mannen die er op uit zijn misbruik van haar te maken. Ze doet zich steeds voor als stomdronken en eenzaam, altijd hapt er wel een man die haar mee naar buiten of zelfs naar huis wil nemen. Waarop ze zich op het spannendste moment ontpopt als broodnuchter en zinnend op wraak. Ze houdt er keurig een administratie op na hoeveel mannen ze aldus tot zinnen bracht, ze noteert zelfs met verschillende kleurtjes de mate van wraak die ze nam. 

Dit alles doet ze om wraak te nemen op de groepsverkrachting op haar beste vriendin Nina, die door een groep medestudenten werd misbruikt. Nina kon zelf niet met deze ervaring leven en pleegde zelfmoord. Cassandra is vastberaden om het mannelijke deel van de mensheid te moraliseren, totdat ze bij een bezoekje aan Nina's moeder tot inkeer wordt gebracht. Die maakt haar duidelijk dat niemand er beter van wordt en dat Nina's familie er geen enkel baat bij heeft als de acties van Cassandra doorgaan. Die trekt haar conclusies: ze stopt met haar escapades en richt zich uiteindelijk zelfs op het aangaan van een relatie. Ryan, de man in kwestie, is een oude studiegenoot van de geneeskundegroep en inmiddels een succesvol kinderarts. Langzaam lijkt Cassie een vrouw als vele andere te worden.

Met : Carey Mulligan , Bo Burnham, Alison Brie

 FIN - song : Juice Newton- Angel of the morning

Geen opmerkingen: