zondag, april 04, 2021

Honest Thief - Mark Williams


 Honest Thief op IMDb (6,0)

Honest Thief op Moviemeter (2,84)

We keken elkaar eens aan op de bank: "dit hadden ze hem niet meer aan moeten doen". De regisseur had niet aan Liam Neeson moeten vragen of hij nog een keertje een wraakfilm- hoofdrol voor zijn rekening wilde nemen, iemand die eigenlijk een soort "Taken 4" wil spelen. Neeson - hoewel wel degelijk een markante acteur met een goede staat van dienst - is simpelweg te oud voor deze rol: hij kan niet meer geloofwaardig een actieheld neerzetten. Vechtpartijen gaan op zijn elvendertigste, zelfs het wegrennen van plaats delict gebeurt op een sukkeldrafje. Dat stoort, bij het kijken naar deze film. 

Neeson speelt Tom Dolan, een man die na zijn jarenlange dienst als bomexpert bij de mariniers totaal is omgedraaid qua maatschappelijke instelling: teleurgesteld door de slechte maatschappelijke behandeling van zijn ouders is hij een succesvol bankrover geworden. Hij pakt de gestolen pensioengelden af van rijke bankiers en instellingen, hij zoekt de financiële instellingen er echt op uit: hoe corrupter ze zijn, hoe meer kans ze lopen op een bezoekje van de "In & Out Thief" . Die bijnaam heeft Dolan verworven door heel netjes zijn "werk" te doen: nooit vallen er slachtoffers, nooit wordt hij gesignaleerd, nooit laat hij sporen achter. 

Als Dolan een vrouw ontmoet die hem weer zin kan geven in het leven, besluit hij schoon schip te maken. Hij wil zich aangeven, hij wil de maar liefst 9 miljoen dollar die hij buitmaakte ook gewoon teruggeven: nooit heeft hij er ook maar één dollar van gebruikt, het ging hem meer om de daad dan om de buit. Als hij alles netjes teruggeeft, verwacht hij clemente behandeling bij de strafzaak en hoopt hij na een korte periode gevangenis zijn leven met zijn dame rustig vorm te kunnen geven. 
Dolan legt contact met de FBI maar dat loopt verkeerd: de twee agenten kunnen de verleiding niet weerstaan en confiskeren een deel van de buit voor zichzelf. Het gaat al snel van kwaad tot erger: de twee moeten een leugenachtig verhaal verkopen, de aanhouding van Dolan escaleert en hun baas komt daarbij om. Ze willen de schuld daarvan in Dolan's schoenen schuiven, maar die geeft zich niet zomaar gewonnen. Hij is altijd eerlijk geweest, hij voelt zich geen misdadiger en hij zal dan ook niet voor deze daad opdraaien. Wraak zweert hij, hij gaat op jacht naar de twee rechercheurs om zijn eigen blazoen te reinigen. 

Met: Liam Neeson, Kate Walsh, Jai Courtney, Jeffrey Donovan, Anthony Ramos

FIN - song : Anthony Ramos & Cyhtnia Envo - Alright

Geen opmerkingen: