woensdag, april 21, 2021

The Deep - Peter Yates


 The Deep op IMDb (6,2)

The Deep op Moviemeter (2,79)

Meer dan 40 jaar terug zag ik deze film al eens in de bioscoop. Is me altijd bijgebleven als "spannend" (al zal dat ook voor een deel door de spannende openingsbeelden met Jacqueline Bisset te maken kunnen hebben, dat doet wat met een 16- a 17-jarig jochie). De film rouleert op Film1 dus ik klikte hem weer eens aan. Minder spannend dan destijds maar mijns inziens wel een avonturenfilm die de tand des tijds heeft overleefd. Zelf in ieder geval met plezier de volle 2 uur uitgezeten. 

Stelletje gaat voor een liefdesvakantie naar Bermuda: duiken in de blauwe wateren van het koraalrif is het meest romantisch dat ze zich kunnen voorstellen. Gail en David stuiten al snel op een wrak waaruit  ze een oude munt en wat vreemd glaswerk opduiken en naar de oppervlakte brengen. In de lokale bibliotheek (zeg maar "het Google-gebouw van toen") proberen ze meer informatie over het wrak te vinden. Al snel leiden alle sporen naar de lokale duikheld Romer Treece, die een reputatie heeft qua opduiken van schatten. Ook krijgen ze al snel bezoek van een flashy Haïtiaanse zakenman die speciale interesse heeft in het opgedoken glaswerk. 

De communicatie met Treece verloopt moeizaam, hij wijst hen op de mogelijke gevaren die er aan het opduiken van schatten zitten. In dit specifieke geval zou het namelijk niet alleen maar om goud en zilver gaan, maar blijkt er op die plek ook een schip met een lading drugs te zijn vergaan. Morfine, verpakt in .. juist ja, in flesjes: het glaswerk dat het stel naar boven haalde.  Er begint een koortsachtige operatie: gaat men proberen om die schat op te duiken? En neemt men daarbij het risico dat Cloche (de Haitiaanse zakenman) hen op de hielen zit vanwege de partij drugs? Morele dilemma's botsen met de spanning en de kans om kunstgeschiedenis te schrijven. 

Met: Jacqueline Bisset, Nick Nolte, Robert Shaw, Louis Gossett jr, Eli WallachGeen opmerkingen: