donderdag, oktober 20, 2022

Oslobudavanje na Skopje (aka The Liberation of Skopje) - Danilo & Rade Serbedzjia

The Liberation of Skopje op IMDb (6,4)
 The Liberation of Skopje op Moviemeter (2,73)

Zoran, ongeveer 10 jaar oud, mist zijn vader. Papa is als partizaan de oorlog in getrokken om te vechten tegen de Duitse bezetter én tegen zijn met de nazi's heulende landgenoten. Zoran doet zijn best zo onbekommerd mogelijk te leven: hij speelt veel bij zijn joodse buurmeisje, hij rent met vriendjes in de velden die rondom zijn stad liggen maar merkt ook dat die vrijheden steeds meer worden ingeperkt. Eerst worden de joodse buren bij een razzia opgepakt, vervolgens wordt zijn oom gearresteerd wegens hulp aan het ondergrondse verzet. Daarmee is het samengestelde huishouden van Zoran ook zonder inkomen gesteld.

Het pand van dee welgestelde joodse buren wordt gevorderd door de Duitsers, Zoran's moeder Lica, die veel werkzaamheden verrichte voor haar buren, wordt door de Duitse commandant Hans gevraagd om huishoudster te worden : schoonmaakwerkzaamheden en eten koken in het pand dat ze toch al zo goed kent en waar ze nog steeds de sleutels van had. Lica komt in gewetensnood, want wil liever niet voor de bezetter werken. Helaas is het wel de enige manier om in het gezin brood op de plank te krijgen. 
Zoran ziet met lede ogen aan hoe zijn moeder steeds meer in het Duitse web verstrikt raakt, terwijl zijn vader nog steeds niet terug in beeld is om orde op zaken te stellen. De onderlinge spanningen stijgen, ondanks ieders goede bedoelingen. 

Met : Lucia Serbedzjia , Mikko Nousiainen, David Todosowski


Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...