vrijdag, oktober 14, 2022

Blonde - Andrew Dominik

Blonde op IMDb (5,5)
 Blonde op Moviemeter (3,14)

Wijd uiteenlopende kritieken, deze film. Laat ik het meteen maar zeggen: ik vond het een lastige film, maar wel een goede. Er zit weinig licht en weinig hoop in de film, dit maakt dat de dikke 2,5 uur echt wel om doorbijten vragen. Maar het is wel de moeite waard om de Werdegang van 's werelds beroemdste fotomodel ooit te volgen, je wordt meegezogen in de opstapeling van problematiek die om een ogenschijnlijk zonnig wereldje heen hangen. Hierbij moet zeker de acteerprestatie van Ana de Armas worden genoemd: hoewel af en toe met gebruik van maniertjes geeft ze wel ijzersterk weer hoe gespleten Norma Jean Baker zich gevoeld moet hebben. De Armas laveert moeiteloos tussen de ogenschijnlijk leeghoofdige blonde giechel en de diep getroubleerde intelligente en kundige vrouw die om de verkeerde dingen gewaardeerd wordt. Petje af. 

We ontmoeten Norma Jean wanneer ze als jong meisje wordt weggehaald bij haar alcoholische en hysterische moeder, die ongeschikt is om dit meisje op te voeden. Vader is uit beeld, een gegeven dat het totale leven van Norma Jean zal beheersen: tot het einde toe blijft ze op zoek naar vaderfiguren. Ten eerste uiteraard haar eigen, ver buiten beeld verblijvende vader, maar ook al haar liefdespartners moeten iets vaderlijks in zich hebben, ze noemt ze zelf meermaals "daddy". 
De succesboog van haar carrière staat in schril contrast met de geluksboog van haar leven: ze beseft dat ze ingezet wordt als prachtig lustobject, terwijl ze het betreurt dat niemand ziet welke capaciteiten ze wel degelijk heeft. Steeds minder vaak wil ze in die bewonderende schijnwerpers staan, steeds vaker grijpt ze naar medicatie om haar ongelukkige gevoelens weg te stoppen. Een glijdende schaal. 

met : Ana de Armas, Adrien Brody, Bobby Cannavale, Julianne Nicholson

FIN - song : Nick Cave & Warren Ellis- A world of light

Geen opmerkingen:

Challengers - Luca Guadagnino

Challengers op IMDb (7,8)   Challengers op Moviemeter (3,80) Gelijk maar meegepakt op première avond, terwijl ik mezelf niet heel goed ingel...