vrijdag, oktober 28, 2022

Good luck to you, Leo Grande - Sophie Hyde

Good Luck to you, Leo Grande op IMDb (7,2)
 Good Luck to you, Leo Grande op Moviemeter (3,13)

Heerlijke film, belangrijke film, goede film. Mijn vrouw omschreef hem als "een van de meest persoonlijke films die ze de laatste jaren gezien had. Want dat is "Good luck to you, Leo Grande": het bespreekbaar maken van alledaagse problematiek. Het gaat vooral over seksualiteit, maar het gaat over over zelftwijfel, ouderdom en zeker gaat het overde zoektocht naar geluk. Ontwapenende acteurs, die zich niet alleen letterlijk blootgeven. De film stond al een tijdje op mijn wantlist, heel blij hem vanmiddag te hebben gezien. 

Nancy Stokes betreedt met haar rolkoffertje een goed geoutilleerde hotelkamer. Ze is zenuwachtig, we zien het. Binnen een paar minuten weten we waarom: er wordt aangeklopt. Als ze opendoet, staat er een überknappe jongeman voor de deur die zich voorstelt als Leo. Na een schuchtere kennismaking komen ze al snel to the point: deze afspraak is gemaakt omdat Nancy - sinds 2 jaar weduwe - behoefte heeft aan goede en vooral lustvolle seks. Leo blikt of bloost niet, het is de afspraak die hij met haar gemaakt heeft en hij belooft haar dat hij dit allemaal kan geven. Ze zal neuken zoals ze niet eerder deed, hij zal aandachtig zijn en ze hoeft geen enkele weg te gaan die ze niet wil. 

Aanvankelijk weliswaar een tamelijk zakelijke deal ontwikkelt hun samenzijn zich al gauw tot eerst intense en vervolgens zelfs intieme gesprekken. Steeds als Leo het sein geeft klaar te zijn voor volgende stappen, doet Nancy twee of drie stappen terug. Ze worstelt met moraliteit, ze denkt aan haar kinderen, ze vraagt zich af hoe een theologie-lerares zover heeft kunnen komen dat ze met een prachtig gespierde gigolo in een hotelkamer staat. Maar goed: seks. Het komt ervan, al weten we niet hoe. 

Wel zijn we getuige van vervolgafspraken die de twee maken, waarbij de intimiteit van de gesprekken beide partners af en toe zwaar valt. Maar feit is wel dat Nancy de smaak te pakken heeft, ze heeft zelfs een boodschappenlijstje gemaakt van de acts die ze met Leo wil volvoeren. Bij ontmoeting 3 beginnen er blokkades te komen: Nancy begint de lust te verwarren voor andersoortige gevoelens , daar moet Leo paal en perk aan stellen. Vindt Nancy wat ze vanaf het begin zocht? Geeft Leo zich inderdaad zo volledig als hij in ontmoeting 1 vertelde? 

Voor de kijker is het maximaal genot: twee acteurs waar de vakkundigheid en het spelplezier vanaf spatten, komische dialogen en - niet onbelangrijke - messcherpe inzichten over seksualiteit en intimiteit. Topfilm. 

Met : Emma Thompson  , Daryl McCormack

FIN - song : Montaigne - Ready

2 opmerkingen:

Peter te Riele zei

Rake recensie. Ik vind de film ook een geweldige aanrader. Geweldig acteerwerk, mooi scenario en eenvoudig gedraaid op 4 locaties in coronatijd. Geen achtervolgingsscènes maar wel verrassende plotwendingen. Acteur en actrice leggen het menselijke bloot: letterlijk en figuurlijk. Geen puriteins censuur en ook geen platte seks op het doek. Daardoor een levensecht verhaal dat je meeneemt in je eigen leven.

Johan Goossens zei

Eens met Peter.
Verder vond ik het van mezelf een beetje sukkelig dat ik niet meteen in de gaten had hoe The Graduate werd geciteerd.
Later realiseerde ik me dat er zelfs letterlijk bijna identieke scenes in zitten (mn die waarin Nancy desolaat en wanhopig achterblijft en de camera uitzoomt, die zat er bij Mrs Robinson volgens mij ook in).
Maar topfilm, absoluut!

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...