zaterdag, oktober 22, 2022

Mr. Jones - Agnieszka Holland

Mr Jones op IMDb (6,9)
 Mr Jones op Moviemeter (2,81)

Er bestaan ten minste 2 andere films met deze titel, 1 gezien en 1 niet, maar deze was voor mij nieuw in het rijtje. Ik hoopte dat het geen remake van de film met Richard Gere was , dat bleek niet zo te zijn. Daarboven zag ik drie hoofdrolspelers staan die ik in andere titels goede dingen heb zien doen, dus deze kreeg een kijkbeurt. 

Jaren 30, vorige eeuw. Gareth Jones is in dienst van een Brits ministerie maar vlast op een eigen carrière. Met de nodige bemiddeling is het hem gelukt een interview te houden met Adolf Hitler, dit vestigde al enigszins zijn naam maar hij wil meer. Hij wil naar Rusland, hij wil Stalin interviewen. Als hij zijn wens motiveert, als hij vertelt over de beangstigende krachten die op dit moment boven Europa hangen, wordt hij uitgelachen. Dit betekent dat hij het zelf moet gaan regelen: hij vervalst een oude aanbevelingsbrief van zijn leidinggevende en trekt vastberaden naar Moskou. 

Daar komt hij in contact met twee mensen die zijn verdere leven voor een groot deel zullen gaan bepalen. Hij spreekt af met Walter Duranty, een journalist die voor zijn lyrische verhaal over de Russische revolutie de Pulitzer Prize heeft gewonnen. Al snel blijkt dat Duranty tot de happy few behoort in Moskou: chique feestjes, dure dames en veel drank. Dit wordt Duranty allemaal gegund omdat hij kritiekloos is in de richting van het Stalin-regime: hij schrijft louter over de ideologie van de revolutie, niet over de verschrikkelijke gevolgen die dit voor de bevolking heeft. 

Veel meer hulp krijgt Jones van de bekoorlijke Ada Brooks, een jonge Duitse vrouw die bij Duranty op de redactie werkt. Ze ziet de gedrevenheid van Jones, daarnaast laat diens charmante verschijning haar niet onberoerd. Zij heeft gewerkt voor een onlangs vermoorde journalist, iemand met wie Jones nou net een afspraak had gemaakt in Moskou. Ada besluit Gareth te helpen, met de nodige bluf weet hij een reis naar Oekraïne te regelen om daar - zoals het Kremlin zegt - de glorie van de revolutie te aanschouwen in de graanschuur van de wereld. Gareth ontsnapt aan de aandacht van de meegezonden Kremlin-agenten en trekt diep het Oekraiense binnenland in. Wat hij daar mee maakt, schokt hem, Hij is ooggetuige van een gruwelijke hongersnood die de bevolking teistert. Hij wil zijn verhaal vertellen, dit moet de wereld weten. Uiteraard ondervindt hij daar ernstige hinder van zijn meerderen bij. Immers: als wat hij vertelt waar is, dan moet de gevierde Duranty dus een leugenaar zijn. Jones zoekt steun bij de befaamde schrijver George Orwell, die eerder bewezen heeft gevoelig te zijn voor dit soort machtsstructuren. 

Met: James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard , Joseph Mawle


Geen opmerkingen:

Challengers - Luca Guadagnino

Challengers op IMDb (7,8)   Challengers op Moviemeter (3,80) Gelijk maar meegepakt op première avond, terwijl ik mezelf niet heel goed ingel...