zaterdag, oktober 22, 2022

The Last Right- Aoife Crehan

The Last Right op IMDb (6,3)
 The Last Right op Moviemeter (2,83)

Ondanks dat de film volgens een volstrekt voorspelbaar stramien verloopt, heb ik er toch wel met plezier naar zitten kijken. Kan komen door de voorliefde voor Ierse cultuur én Ierse humor, daar kan ik altijd goed weg mee. Kan ook komen door het prettige acteerwerk van hoofdrolspeler en hoofdrolspeelster, die overduidelijk in de chemie zitten met elkaar. Hoe dan ook, formulefilms als deze vallen soms ook gewoon mee. 

Daniel Murphy zit in het vliegtuig van Boston naar Cork, hij komt naar huis om zijn net overleden moeder te begraven. En hij komt voor een hernieuwde ontmoeting met nog iemand, zoals we later leren. In het vliegtuig zit hij naast een oude heer, die toevallig ook Murphy van zijn achternaam heet. Deze heer is op weg om zijn overleden broer te herbegraven op de plek waar zij beiden vandaan komen, een eiland in de kop van Noord-Ierland. De oude heer raakt enigszins in de war door de formulieren die hij moet invullen, om er maar van af te zijn vult hij in dat de naast hem zittende Daniel familie van hem is. 

Dat loopt Daniel later op, als de oude heer in het vliegtuig in zijn slaap overlijdt. Uiteraard neemt de vliegmaatschappij de zorg op zich, maar met de papieren in de hand vragen ze Daniel serieus hoe hij dit denkt te gaan regelen. Daniel heeft andere zorgen: hij moet zijn jongere autistische broertje zien te overtuigen van een verhuizing naar de VS, zodat Daniel vandaar de zorg voor hem op zich kan nemen. Dat blijkt lastiger dan gedacht, vooral omdat broertje Louis een zeer eigenwijze jongeman is. 

In overleg met de politie én in overleg met Louis besluit Daniel een lange tocht te gaan maken met de lijkkist van zijn overleden medepassagier. Hij wil een goede daad stellen: hij wil de oude heer naar zijn laatste rustplaats naast diens broer brengen. Een lange rit hebben de broers voor de boeg, gelukkig wil de charmante maar ongeremde dorpsgenote Mary Sullivan met ze mee reizen. Zij blijkt de perfecte spil in de communicatie tussen de twee broers én de politie, die om veiligheidsredenen achter de auto met de lijkkist aanrijden. Er gebeurt van alles, onderweg, maar er wordt ook veel verduidelijkt.

Met : Michiel Huisman, Niamh Algar, Samuel Bottomley, Colm Meaney, Brian Cox

FIN - song : Gary Lightbody - A long way to go back

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...