dinsdag, maart 14, 2006

Vervloekt

Arme Vloekmonitor, die moesten turven bij een aflevering van "Snuif es in", zoals het programma Spuiten en Slikken in de volksmond heet.
Als je dan inderdaad geslachtelijke woorden in de mond neemt, omdat je erover discussieert, dan heet het bij die EO-vereniging natuurlijk al direct schuttingtaal.

Moek dan toch maar s BNN gaan kijken???


BNN vloekt 6,6 keer per uur
Persbericht van de week! In 2005 waren opnieuw iets meer grove woorden te beluisteren op de Nederlandse buis dan in het voorgaande jaar. Dat blijkt uit de Vloekmonitor 2005, een onderzoek dat TNS NIPO uitvoerde in opdracht van de Bond tegen het vloeken. Sinds 2003 laat de Bond jaarlijks een Vloekmonitor uitvoeren. Het gemiddeld aantal grove woorden per week is in vergelijking met 2004 gestegen van ruim 1850 tot ongeveer 1900. Het gemiddeld aantal grove woorden per uur steeg van 1,3 naar 1,5. Anders dan in 2003 en 2004, blijkt er in 2005 op de publieke zenders iets vaker grove taal te zijn geuit dan op de commerciële zenders (1,5 versus 1,4 uitingen per uur). Een opmerkelijke en betreurenswaardige uitkomst is, evenals in de eerdere vloekmonitoren, de hoge score in kinderprogramma’s. Alleen in ‘series’ en ‘films en documentaires’ wordt meer grove taal geuit.
Tweederde van de grove taal op tv blijkt te bestaan uit schutting- of scheldwoorden. Eén op de vijf grove taaluitingen is een vloek (19%), één op de tien een bastaardvloek (9%) en één op de twintig een verwensing (4%). Er zijn in vergelijking met het voorgaande jaar nauwelijks verschuivingen waar te nemen in de verdeling van soorten grove taal. BNN scoort, evenals in voorgaande vloekmonitoren, gemiddeld veruit de meeste grove uitingen per uur (6,6). Op nummer twee staat de VPRO (4,6), met een opmerkelijk hogere score dan in 2004 en 2003 (resp. 1,6 en 1,8). De VARA neemt de derde plaats in (3,9), gevolgd door Veronica, koploper onder de commerciëlen (3,8).

1 opmerking:

Peter te Riele zei

Wat een flauwekul zo'n vloekmonitor. Zo'n vloek is een verwensing maar meestal niet iets dat je iemand toewenst. Erger is het taalgebruik waarbij doelbewust mensen worden beschadigd, misleid of bedrogen. Wat dacht je van de reclame of politiek Den Haag of de meeste televisieprogramma's. De effecten of gevolgen daarvan zijn veel kwalijker.

Kortom: laten we de vloekmonitor ombouwen tot leugendetector.

Peterter