donderdag, maart 30, 2006

Hiërarchaisch

Nee, geen spelfout. Bewust zo geschreven.

Dat er van die achterlijke dingen gebeuren in land-, lucht- en zeemachtkringen, heeft dat niet allemaal te maken met het feit dat het de laatste biotopen zijn waar een streng hiërarchisch bestel gemeengoed is? Waarbij het logisch wordt gevonden dat de ene pipo de andere pipo als zijn mindere beschouwt en behandelt, louter alleen omdat ie eerder begonnen is of een streepje meer op de jas heeft?
Van zulke types kun je toch geen maatschappelijke ontwikkeling verwachten? Die houden toch niet bij dat al sinds een jaar of vijftig de vrouw achter het aanrecht vandaan is, dat vrouwen al een eeuw zelf stemrecht hebben? Dat je mannen van een andere geaardheid beschouwt als je gelijke?
Die mensen hebben het nooit meegemaakt omdat hun omgeving nou eenmaal bestaat uit het geven van orders, het kweken van scheve verhoudingen en het vertroebelen van de sociaal-maatschappelijke blik.

Alle legers, alle marines, alle uniformen gewoon opheffen. Een beetje andere sociale orde, wat zouden we toch een hoop problemen voorkomen...

Geen opmerkingen: