vrijdag, december 26, 2014

Foxfire (Confessions of a girl gang) - Laurent Cantet

Foxfire op IMDb

Niet onaardige, maar iets te lange film over een girlgang. Het is een boekverfilming, weet niet of het op ware gebeurtenissen stoelt.

We zitten in de jaren 50, ergens in de staat New York. Een club schoolmeisjes begint zich langzaam te verzetten tegen de seksistische en oneerlijke maatschappij. Ze sluiten een verbond, zweren trouw aan elkaar om het kwaad te bestrijden en elkaar door dik en dun te dekken.
Oorspronkelijk begint dat nog onschuldig, met wraakteksten op de vernederende leraar wiskunde en op de vieze oom die iets meer van zijn nichtje wil dan vriendelijke aandacht. Langzamerhand ontaardt het in diefstallen en worden ze gepakt. De grote leidster wordt een tijdje opgeborgen en het bestaan van de groep wankelt.
Ze komt vrij, aanvankelijk begint alles netjes op orde te komen maar de groep hervindt zich, start een commune-woning en bedenkt plannen om aan geld te komen. Ook dat gaat in het begin voornamelijk op een betrekkelijk keurige manier : hoerenlopende mannen worden groepsgewijs bedreigd en geld afgetroggeld. Als dat niet voldoende blijkt om de groep te voeden, worden de plannen gevaarlijker.
Er ontstaat een breuk in de trouw, niet alle meisjes willen zover gaan.

Er was geen 2,5 uur voor nodig geweest maar an sich is de film interessant en goed te volgen.

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...