woensdag, juni 10, 2015

Charlie's Country- Rolf de Heer

Charlie's Country op IMDb
Bijzonder mooi om naar te kijken, deze film. Scherpe acteerprestatie ook van de Aboriginal-held David Gulpilil (o.a. Rabbit Proof Fence). Maar wat vertelt deze film een in- en intriest verhaal.

De Charlie uit de titel voelt zich niet meer thuis in zijn country. De blanke man kwam, zag, en overheerste. "They came to our land and build a police station on it", is Charlie's korte kwalificatie van de merites van het immigrantenras.
Hij heeft dan ook moeite met het gezag omdat ze hem zijn levenswijze hebben afgepakt. Niet alleen zijn land, maar ook zijn jachtgebied. En daarmee ook de manier om in zijn eigen onderhoud te voorzien: geweren mag hij niet bezitten, speren mag ie niet zelf maken omdat dit alles als gevaarlijke wapens voor de samenleving wordt gezien. Maar Charlie wil helemaal niet sámen, hij wil zélf leven.

Na de nodige slechte ervaringen neemt hij zijn besluit: hij zal verder de wildernis intrekken en leven als zijn voorouders deden. En daarmee zal hij tonen van wie dit land nu eigenlijk is. Maar Charlie is al oud en niet meer de snelste jager. De pijnlijke strijd mondt uit in een verlies: hij kan het niet meer en moet met hangende pootjes terug naar de maatschappij. Hoe kan hij ooit nog wennen?

Met o.a. David Gulpilil en Luke Ford (The Black Balloon)Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...