woensdag, juni 03, 2015

Poklosie (Aftermath) - Wladyslaw Pasikowski

Poklosie (Aftermath) op IMDb
Er zijn vele films op IMDb te vinden met de titel "Aftermath' dus mocht mijn verhaal je enthousiast maken, zoek daar dan op de oorspronkelijke Poolse titel "Poklosie".

Zeer indringend en uitermate bizar verhaal. En toch zou het zo gegaan kunnen zijn.

Poolse emigrant keert uit de VS terug in zijn vaderland om een paar maanden bij zijn broer te verblijven. Hij merkt dat zijn broer slecht ligt in de dorpsgemeenschap, er moet iets gebeurd zijn in de 20 jaar dat hij weg was.
Gaandeweg komt uit dat zijn broer, een rabauw van een Poolse christelijke landbouwer, inderdaad de hele bevolking tegen zich opgezet heeft toen hij het verleden van zijn dorpelingen stukje bij beetje ontdekte. Hij demonteerde een oude weg, die totaal geplaveid was met joodse grafstenen en gaf deze een plekje op een van zijn landerijen. De bevolking draagt hem dat na en al snel blijkt waarom.
De broers doen een zoektocht naar de legitimiteit van hun landgoed-eigendommen en komen er langzamerhand achter dat er in het dorp heuse pogroms hebben plaatsgevonden. En dat een aantal van de daders nog leven. Het gaat niet zonder slag of stoot: het kost ze have en goed, het levert ze een aantal gruwelijke ontboezemingen op maar ze zetten door: de -ahum- onderste steen moet boven.

Uitermate intrigerende film. Oosteuropese cinema op zijn rauwst, het gaat hard tegen hard en is bij vlagen onmenselijk en onvriendelijk. Maar toch: het zou zo gegaan kunnen zijn.


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...