vrijdag, juni 26, 2015

Prins - Sam de Jong

Prins op IMDb
De roem snelt met grote passen vooruit. Lyrisch is de pers over deze tweede "grote" film van Sam de Jong. Tot stand gekomen met steun van Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Noord. In die fase bevinden we ons dus nog mensen: er is her en der geld bij elkaar gesjacherd om films als deze te kunnen maken. Dit soort films ligt mij len ver van de Hollywood-gedachte af, is daardoor ook bijna direct een indie-film en gemaakt voor een prettig klein publiek. Ik houd daarvan, ik vind het streetwise en ik vind het gedurfd. Alleen daarom al verdient deze film een groot publiek. Gistermiddag, premieredag, zaten we met drie mensen in de zaal. Dat kan beter. Dat moet beter.

De film draait om the coming-of-age van Ayoub, een straatschoffie dat de schoolpleintjes van Amsterdam behangt met zijn vriendencluppie. Beetje kattenkwaad, beetje stoerdoenerij, net niet meer geheel onschuldig.
De houding van Ayoub verandert als hij interesse in de meisjes krijgt en dan meer specifiek in dat bloedmooie meisje van twee portieken verderop. Ze ziet hem niet staan, hij is "een zwerver"en een "junkenkind" . Liever hangt ze rond met jongens die al wat hoger in de straatschoffies-boom zitten, die al op quads rijden en al tatoeages hebben.
Ayoub pikt het niet, hij wil hogerop en hij wil gezien worden. Daartoe papt hij aan met de best geslaagde wijkcrimineel Kalpa (een schitterend vervreemdende rol van Ferry Tratlener , die we kennen als Vjeze Fur uit de Jeugd van Tegenwoordig). Ayoub krijgt zwaardere taken, mag klussen uitvoeren en mag zelfs chauffeuren in de paarse Lamborghini van Kalpa.
Kan niet lang goed gaan, zegt u. Klopt. Ayoub krijgt ruzie met zijn vrienden maar ook met de al wat beter gesitueerde beginneling-criminelen van de wijk. Op naar de katharsis.

Lekker verveemdende film. aparte sferen., Ik dacht soms aan Spike Lee, soms aan Andrea Arnold (Fish Tank vooral) en aan Brits sociaal drama. In zijn totaliteit een grappige en redelijk goede film, die een breder publiek verdient. Geen lijstjeswinnaar, maar wel oke.

Met : Ayoub Elasri, Sigrid ten Napel, Elsie de Brauw en Ferry Tratlener.

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...