woensdag, augustus 12, 2015

Sacro GRA - Gianfranco Rosi

Sacro GRA op IMDb
Soms ben je in de stemming voor een documentaire. En aangezien ik al een tijdje geen films meer thuis gekeken (en omdat die harde schijf schreeuwt om ruimte), ging ik voor deze zitten.

In een recensie las ik de beschrijving dat deze documentaire de spiegel is, de keerzijde van het andere Rome zoals dat in de beeldschone film "La Grande Bellezza" wordt geëtaleerd.
Waar die film bijna bezwijkt onder de pracht en praal van het oude en het nieuwe Rome, toont deze documentaire de buitenkant en de rafelrand. Gemeten langs de boorden van de GRA, de ringweg die om de ganse stad heen loopt . We ontmoeten bewoners en bezoekers van de buitenwijken, we ontmoeten mensen die min of meer óp de rondweg wonen (een ambulancemedewerker wordt gevolgd in doen en laten). We zien de bezorgde boswachter die verantwoordelijk is voor de preservatie van de palmbomenbossen die her en der om de stad heen zijn geplaatst. We zien de oude hoeren die proberen een "zakcentje" te verdienen aan de automobilisten.
Zoals altijd vormen industrie, prostitutie, wonen en werken de biotoop van een ringweg, een weg die immers altijd de plek van passanten is.

Niet hardstikke goed, maar wel gewoon eens boeiend om te bekijken. Als je van de traagheid en de informatie van docu's houdt, natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...