zaterdag, augustus 22, 2015

The Homesman - Tommie Lee Jones

The Homesman op IMDb
Westerns. Niet mijn kopje thee. Al dat schieten, veel raciale cliché's. Toch zitten er aan het randje van het genre wel titels die ik kan uitzitten. En u weet: ik probeer vaak van alles, soms valt het zomaar op zn plek.

Deze valt ten eerste te doen omdat het acteerwerk sterk is. Hillary Swank is in vorm als overschietende vrijgezelle vrouw met een sterk geloof en een goede ziel. Tommie Lee Jones is goed als "the complete opposite" : een egoïstische kruimeldief, een profiteur met een forse dosis mensenhaat.
Ze worden tot elkaar veroordeeld in dit verhaal en het pakt goed uit.

Prairie, ergens in de wilwildwest. Gelukzoekers stichten stadjes, bewerken land en proberen in de weidse omgeving een bestaan op te bouwen. Dat gaat niet vanzelf. Ziektes en armoede zorgen ervoor dat vooral veel vrouwen doordraaien, zeker als ze weer eens kinderen kort na de geboorte verliezen.
Mary Bee Cuddy (Swank) is een goede vrouw en biedt aan om drie van deze waanzinvrouwen weg te brengen over de rivier naar het stadje dat daar gevestigd is. Daar is opvang mogelijk, daar is zelfs een kans op herstel. Echter: om daar te komen moet Cuddy een gevaarlijke tocht door de prairie maken. Rovers, indianen, andere gelukszoekers maken het lastig om te overleven.
Een geluk bij een ongeluk is dat ze een randcrimineel aantreft die ze bevrijdt uit een benarde positie (strop om de nek, hij moet doodstil blijven zitten om niet zichzelf op te hangen). Onder voorwaarden bevrijdt ze hem, hij moet haar beveiliger zijn op de tocht over de rivier.
Uiteraard kunnen ze elkaar eerst niet uitstaan. Uiteraard doet boef Briggs het alleen voor het geld. En uiteraard ontstaan er allerlei verwikkelingen waardoor er wederzijds respect ontstaat. Maar niets gaat vanzelf..
Met: Hillary Swank, Tommie Lee Jones , John Lithgow, Grace Gummer

Geen opmerkingen:

Tomiris (aka The Legend of Tomiris) - Akan Satayev

  Tomiris op IMDb (6,2) Tomiris op Moviemeter (3,07) Mezelf gedwongen om weer even buiten mijn gebaande paden te kijken. Als "huiswerk&...