zondag, november 27, 2016

99 Homes - Ramin Bahrani


99 Homes op IMDb (7,1)

Een van de grote oorzaken van het uitbreken van de kredietcrisis was het instorten van de hypotheekwereld in Amerika. Freddie Mac en Fannie Mae, het klinkt als een jolige opa en oma, maar in werkelijkheid waren het twee grote kredietverstrekkers die rommelden en ritselden.
Doordat die banken op een gegeven moment hun tegoeden begonnen op te eisen, kwam het ene na het andere gezin op straat te staan. Baanonzekerheid, prijsstijgingen en dergelijke deden de rest. Complete wijken vielen om. 99 Homes behandelt deze materie en doet dat verdomde goed. Immers, de een z´n dood...

Dennis Nash is bouwvakker en blijkt op een bepaald moment werkzaam te zijn bij een bouwbedrijf dat de salarissen niet meer kan betalen. De schulden lopen al snel op en voor hij het weet staat er een makelaar voor de deur: uitzetting.
Deze makelaar, Rick Carver, lijkt een meedogenloze handelaar. Zonder scrupules zet hij gezinnen, oudjes, hulpelozen en weerlozen uit hun huis. Hij heeft immers het gelijk aan zijn zijde: niet hij is in overtreding, zij zijn degenen die de hypotheek niet hebben betaald en die de schulden hebben opgebouwd.
Nash verhuist zijn gezin naar een soort verzamelplek voor gezinnen als het zijne . Iedereen opgepakt in kleine kamertjes, het uitzicht is letterlijk beperkt. Nash krijgt plots een kans als hij verhaal gaat halen bij de uitzet-ploeg. Die zijn net bezig in een huis waar een en ander verstopt zit, niemand durft de stinkende bende binnen te gaan. Nash krijgt een bedrag beloofd als hij het ter plekke opknapt.
Dat doet ie. Carver waardeert dat en biedt hem wat andere klussen aan. Van het een komt het ander en voor hij het beseft is Nash in dienst bij de man die hem een maand eerder het huis uitzette. Tijd voor wroeging is er niet, immers: hij moet geld verdienen, wil hij nog een kans maken om terug te keren naar het huis dat hij achterliet.
Het gaat hard, Nash blijkt goed in het werk en verdient spoorslags zijn oude hypotheek weer terug. Maar dat succes verbleekt bij de opdoemende problematiek. Hoe kan hij oude wijkgenoten onder ogen komen, hoe verklaart hij zijn moeder en zijn zoontje wat voor werk hij doet? En snappen zij wel dat het de enige manier is om hun oude leventje voor een deel weer terug te krijgen.

Schrijnende problematiek, u snapt. Wat mij betreft uitstekend verbeeld, echt een goede film. En Michael Shannon speelt als Rick Carver opnieuw de sterren van de hemel als onbetrouwbare figuur die stiekem toch wel een goede inborst blijkt te hebben.  Probeer deze te zien, zeg ik u.

Met Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern

Geen opmerkingen: