zondag, november 27, 2016

Shadow World - Johan Grimonprez

Shadow World op IMDb (7,4)
Moedeloos word je er van. Wat is de wereld soms toch een doffe poel van ellende. Deze documentaire toont aan wat al jarenlang beweerd wordt (ook door mij, overigens): de wereld wordt helemaal niet geregeerd door supermacht-regeringen als VS, China of Rusland. Nee, de werkelijke powers that be zijn de wapenfabrikanten. De Halliburtons, de Kalashnikovs, de Lockheeds, de noem ze allemaal maar op bedrijven die volautomatische geweren, gevechtsvliegtuigen, drones, sonars en daisycutters maken. Die shock ´n´awe in de prospectus hebben staan. Die er baat bij hebben dat er zo af en toe eens ergens een conflict uitbreekt, omdat dan de nieuwste technologieen weer eens getest kunnen worden.
De VS werken zo, al zeker sinds de jaren 60. Saudi Arabie werkt zo, Israel werkt zo, Rusland werkt zo. Feitelijk verdelen ze eens in de zoveel tijd de conflicten over de regio´s , zodat er ook nog omheen te lullen valt. Golfoorlog was een scam, Afghanistan was geen incident, Bin Laden was alleen aan de buitenkant een vijand en de hele opkomst van IS en Al Qaida is bedacht en geaccordeerd.
Het doet pijn om deze documentaire te zien. Het doet pijn om bevestigd te worden in wat je al dacht: dat een heleboel kleine mensen onschuldig slachtoffer worden van een industrie die bloeddorstig is, die geldzuchtig is en die baat heeft bij het met kleine bewegingen herverdelen van de macht.
Moedeloos word je er van.

Geen opmerkingen: