maandag, april 17, 2017

Race - Stephen Hopkins

Race op IMDb (7,1)
Sobere biografie over de indrukkende atleet Jesse Owens. De man die voor eeuwig in de geschiedenisboeken staat als de man die Hitler zijn Spelen afpakte. Alle seinen stonden op groen voor een staaltje zelfvergenoegd Duitsland-triomfalisme. Dat liep , zoals we allen weten, anders.

Had allemaal heel anders kunnen lopen. Als Jesse niet specifiek die coach Larry Snyder had gehad bijvoorbeeld. Als Jesse niet zo'n armoedige achtergrond had gehad dat juist dit ene grote talent dat hij bezat hem uit die kansloze historie vandaan haalde. Als de VS het plan om de Spelen te boycotten hadden doorgezet. Als Avery Brundage op een minder corrupte manier met zijn IOC-boboschap was omgegaan.
Diverse malen had Owens de deurknop in handen om alles op te geven: een keer voor zijn vrouw Ruth, een keer toen hij besefte een rolmodel te zijn voor de zwarte beweging en dus eigenlijk een statement had moeten maken tegen de gruwelijke omstandigheden in Europa op dat moment. Toen hij, reeds 3 medailles in bezit, had kunnen besluiten om niet in te vallen voor de twee joodse hardlopers die plotseling uit de estafette-ploeg werden gezet.
Had hij allemaal kunnen doen, maar hij deed het niet. Hij rende , hij sprong, hij juichte. En werd een volksheld. Wat in die tijd natuurlijk ook in zijn thuisland helemaal niet kon: een zwarte man die verering verdient, dat zou nog wel enkele decennia duren vooraleer Amerika daar aan toe was.

Film is niet heel bijzonder, het verhaal natuurlijk wel.

Met : Stephan James, Jason Sudelkis, Jeremy Irons, Carice van Houten

Geen opmerkingen: