donderdag, april 27, 2017

Infinity Polar Bear - Maya Forbes

Infinity Polar Bear op IMDb (7,0)
Dat Mark Ruffalo gretig instemde op het verzoek deze rol te spelen, snap ik heel goed. Hij mag oeverloos schmieren en overdrijven, het past allemaal in het plaatje van het karakter dat hij speelt. Ondanks overdrijving her en der doet hij dat toch aimabel, je kunt als kijker niet echt een afkeer van de man in het verhaal krijgen. Dat is een verdienste.

Cameron Stuart heeft de diagnose "manisch-depressief" . Een van de kenmerken van die aandoening is dat het vaak ook heel erg goed kan gaan, dat niemand aan de buitenkant kan zien dat de persoon in kwestie lijdt. Aan vertwijfeling, aan heilig moeten, aan onrust en aan woede.
We vallen in de film als het net weer een keer wél uit de hand loopt: Cam houdt de kinderen thuis van school en doet aan natuureducatie, hij bedenkt woeste plannen met vaartochten zonder dat hij het gevaar ziet dat hij daarmee zijn kinderen aan doet. Het wordt teveel allemaal.
Ondanks de pijn die het de kinderen doet laat echtgenote Maggie hem opnemen voor behandeling. Als Cam weer thuis komt is hij -hoewel duidelijk gehavend door zwaar medicatiegebruik - weer enigszins genormaliseerd. Maggie , onzeker over wat de toekomst gaat brengen, neemt een besluit: ze gaat studeren om daarna zelf aan het werk te kunnen en de kinderen een betere toekomst te bieden. Dat houdt in dat Cam voor de kinderen moet gaan zorgen, dat hij ze naar school moet brengen en ze veiligheid moet bieden. Aan zijn vaderlijke intenties is niets mis, maar zijn wisselende gemoedstoestand levert bij vlagen gevaarlijke toestanden op voor de kinderen.
Zonder al te veel van het verhaal weg te geven, vertel ik u wel dat er uiteraard - naast de angst en de schaamte - ook een bijzonder intens gevoel van liefde en waardering van de kinderen voor hun vader groeit. Hij is er immers altijd, is nooit saai en kan van alles.

Het maakt IPB een onderhoudende film. Niet hartstikke goed, maar in ieder geval met een zeer originele invalshoek. En vooruit, ook met een prettige Mark Ruffalo.

Met: Mark Ruffalo ,  Zoe Saldana, Imogene Wolodarsky, Ashley Aufderheide


Geen opmerkingen: