zondag, april 30, 2017

Pelé : Birth of a legend - Jeffrey & Michael Zimbalist

Pelé: birth of a legend op IMDb (7,3)
Tja, wat zal ik hier nu van zeggen? Het is een biografie. Of nee, het is eigenlijk een hagiografie. We kijken naar de verbeelding van de opkomst van een van de grootste voetballers aller tijden. Voor de Brazilianen is hij de nummer 1, voor de wereld daarbuiten doen Maradona, Messi en Cruyff ook mee om die titel.
De film behandelt alleen de opkomstperiode, zeg maar van vroege tiener tot de jongste debutant op een WK ooit (1958). En uiteraard krijgen we te zien hoe hij vanuit armoedige leefomstandigheden zich een weg buiten de favela pingelt. Het sociale deel van de film is wel ok, of de voetballende beelden dat ook zijn , kan ik niet goed beoordelen maar ik vond het nogal vaak dezelfde trucjes in slow-motion.
Kernpunt van deze biopic moet zijn dat Edson Arantes do Nascimento op wonderlijke wijze als frivole goochelaar kon doorbreken in een periode dat Brazilie - na enkele smadelijke nederlagen - zijn best deed om Europees te gaan voetballen. En daarmee dus haar eigen spelletje van alle franje probeerde te ontdoen. Net op tijd ontsnapt dus, dankzij de "ginga", de vrije geest die terug te leiden is tot de tijd van de landing van Afrikaanse slaven op het Zuidamerikaanse continent.

U ziet, het plaatje wordt wat groter dan alleen maar het spelletje. Oordeel zelf of u dat kundig in beeld vindt gebracht.

Met: Kevin de Paula, Seu Jorge, Mariana Nunes

Geen opmerkingen: