zaterdag, april 01, 2017

Above us all - Eugenie Janssen

Above us all op IMDb (5,1)
Het wordt iets te snel irritant, het cameravoeringstrucje dat deze film domineert. Opnieuw een film waarbij het verhaal meer mogelijkheden biedt dan uiteindelijk door de regisseur worden opgevoerd.
Uiteraard is dat de artistieke keuze van de maker - ik kan ook heel wat hebben - maar je kunt ook te artyfarty zijn.

De story dan maar: de film draait om Shay, een jong Australisch meisje. Half Aboriginal (van moeder's kant) en half Vlaams (van vaders kant). Ze leeft met haar familie (ouders, opa, broertje) een zorgeloos bestaan in de prachtige natuur van de outback. Totdat.
Totdat haar moeder ziek wordt en uiteindelijk overlijdt. Vader redt het als alleenstaande ouder niet in de woeste Australische pracht en neemt zijn kinderen mee naar België , naar Ieper.
Daar vindt een bijzondere vermenging plaats. Niet alleen is het een cultuurshock voor Shay en haar broertje, ook valt het haar op dat deze regio voortdurend bezig is de dood te benadrukken. De Eerste Wereldoorlog is nog steeds nadrukkelijk aanwezig in de omgeving en in de leefwijze van de bevolking. Veel herdenkingen, veel toerisme en een dagelijkse Last Post-serenade maken dat het meisje zich volcontinue geconfronteerd voelt met het wegvallen van haar moeder.
Ze vindt dat haar vader verandert, maar ze verandert zelf ook . En hoe goed de dorpelingen het ook bedoelen, ze krijgen het maar niet voor elkaar dat Shay zich een beetje thuis begint te voelen.

Interessant script met mogelijkheden, maar die camera blijft maar rondjes draaien.

Met: Maarten Baes, Pearl Davern ,


Geen opmerkingen: