vrijdag, april 21, 2017

The Sea Of Trees- Gus van Sant

The Sea Of Trees op IMDb (5,9)
Gus van Sant. Nooit saai. Je bent niet voor niets de maker van films als "Elephant",  "Drugstore Cowboy" en "Milk". Altijd een stukje vervreemding erin, van Sant zet je als kijker aan het werk.
Bij deze film gaat hij daarin heel ver. Want juist het saaie ligt op de loer, voor wie niet ver genoeg kijkt. Zelf haalde ik er een heleboel uit, vooral het vermogen tot introspectie en het terugkomen op ingenomen standpunten. Mooi.

De komeet-acteur Matthew McConaughey (in 1 x goed geschreven) speelt in deze film een ingetogen wetenschapper die het kwijt is. "Het" is in dit geval alles: in zijn werk vindt hij geen inspiratie meer, zijn huwelijk is - mede om die reden - doodgebloed, zijn vrouw is alcoholiste en wordt uiteindelijk zelfs dusdanig ziek dat ze terminaal lijkt.
In geblokte stappen van tijd leren we in de film dat Arthur Brennan (McConaughey) het leven zat is. Hij boekt een enkeltje naar Japan omdat hij op internet gelezen heeft dat daar de meest vredige plek is om een einde aan je leven te maken: in het bos - onderaan de iconische berg Mount Fuji - dat "The Sea of Trees" wordt genoemd.
Vredig bereidt hij zijn zelfmoord voor, in flashbacks leren we langzaamaan steeds meer waarom hij tot deze stap is gekomen. Maar dan. Net op het ultiem kalme moment dat hij zijn rituelen wil aanvangen komt er een man voorbij in het bos. Die man , eerder ook van plan om ermee te kappen, heeft spijt en zoekt de uitgang van het bos. Een oerinstinct maakt zich meester van Arthur: eerst deze man redden, daarna komt hij weer aan zichzelf toe. Er ontstaat een bijzondere band.

Fijne film. Zwaar, maar fijn.
Met : Matthew McConaughey, Naomi Watts , Ken Watanabe 

Geen opmerkingen: