vrijdag, april 28, 2017

38 Témoins - Lucas Belvaux

38 témoins op IMDb (6,2)
Interessant. Heel interessant. Een film over geweten.  Wat doe jij?

Midden in de nacht wordt op straat een vrouw vermoord. Haar geschreeuw moet in alle woningen rondom de galerij hoorbaar zijn geweest. Toch is er niemand die de politie inlichten kan (later blijkt vooral: wíl) verschaffen. Men sliep, men was nog niet terug van werk of zelfs op vakantie. De politie tast in het duister maar gaat dapper op alle 38 mogelijke getuigen af. Iedereen die rondom de crimescene woont, wordt ondervraagd. Maar niets leidt tot informatie rondom de dader.
Nu moet ik oppassen voor een spoiler alert.

Laat ik het zo zeggen: de sfeer in de straat verander als één van de bewoners zegt dat ie wel degelijk iets gehoord heeft, maar niet gehandeld. In één keer draait het hele plot om: het gaat niet langer om waarheidsvinding aangaande de misdaad, het gaat om de onderlinge verhoudingen in de buurt. Wat maakt dat iedereen zich terugtrekt in zijn eigen vier veilige muren? Wat maakt dat niemand bereid is om vuile handen te maken door te melden dat hem wel iets is opgevallen die avond?
De buurt wordt tegen elkaar uitgespeeld door politie en journalistiek. En dat gaat zeer ten koste van de onderlinge ontmoetingen.

Een humaan experiment, deze film. De moeite waard.

Met Yvan Attal, Sophie Quinton

Geen opmerkingen: