zaterdag, april 22, 2017

Freeheld - Peter Sollett

Freeheld op IMDb (6,5)
Integere film , handelend over twee megagrote problemen. Het hoofdonderwerp is gelijkheid , anders gezegd de vrijheid van het kiezen van je liefdespartner. De andere is de problematiek van de zorgkosten. Waarbij de ene dan weer onder de andere kan lijden. En het verhaal is waargebeurd.

In concreto: we spreken 2002, nog maar 15 jaar geleden. Laurel Hester is een gevierde rechercheur, ze heeft al menig bende opgerold, menig moordenaar opgepakt en drugsdealers ingerekend. Daarvoor oogst ze veel waardering en staat ze op de nominatie voor bevordering. Haar vaste partner Dane (een heerlijke en eerlijke rol van de fabuleuze Michael Shannon) heeft sympathie voor haar, misschien wel te veel.
Hij komt echter niet dichterbij, want werk en privé zijn voor Laurel strikt gescheiden. We leren al snel waarom: ze valt op vrouwen en valt daarmee buiten de normen van het politiekorps (en ook die van het New Jersey van dat moment). Ze valt als een blok voor de veel jongere Stacie, een stoere meid die op motors crosst en liefst aan auto's sleutelt.
Gaandeweg wordt het steeds lastiger voor Laurel om Stacie uit beeld te houden, een paar keer voorstellen als "a friend" of 'my roommate" wordt al snel doorzien. Ze besluit meer in de openheid te treden, ze kopen een huis samen en Stacie vindt een baan in een garage. So far so good, ze kunnen keurig hun leventje leiden in hun eigen paleisje. Totdat.
Totdat er uitzaaiingen van kanker worden gevonden bij Laurel en ze al snel haar werk niet meer kan doen. De plekken blijken kwaadaardig, ze is terminaal ziek en het gesprek over "wat daarna?" begint. De wetten van de staat en het land staan niet toe dat de pensioenrechten over gaan naar een vriendin, je moet getrouwd zijn om de nalatenschap te kunnen vererven. Een taai gevecht ontspint, waarbij al snel blijkt dat heel langzaam de publieke opinie kan kantelen zolang Laurel en Stacie maar hun oprechte verhaal over gelijke behandeling houden. Op het scherpst van de snede.

Het is onvoorstelbaar dat dit nog maar zo kort geleden is gebeurd. Nog maar anderhalf decennium geleden mocht er openlijk gediscrimineerd worden, mochten regeltjes in het voordeel van de conservatieve machthebbers worden uitgelegd. Pas in 2013 werd in New Jersey het homohuwelijk toegestaan. En er zijn zelfs nu nog staten die niet zo ver zijn. Sterke pointe van deze film is dat hij aantoont dat the land of the free nog wel een stukje vrijer kan.

Met: Julienne Moore, Ellen Page, Michael Shannon , Steve Carell

Geen opmerkingen: