woensdag, januari 24, 2018

Darkest Hour - Joe WrightDarkest Hour op IMDb (7,4)

Historische figuren zijn publiek bezit. Iedereen weet er iets van of herkent er iets van. Dat in een filmrol gestalte geven is dus al bij voorbaat een discutabele opgave. Gary Oldman wordt voor zijn rol als Winston Churchill zowel verguisd als geprezen. Zelf vond ik hem iets te veel maniertjes hebben om het heel naturel te ervaren, waarschijnlijk streeft men naar historisch verantwoorde weergave.

Veel belangrijker vond ik in deze film de prachtig weergegeven interne strijd in het Verenigd Koninkrijk van die dagen. Die strijd woedde in de hoofden van koning en kabinet, maar die strijd woedde ook in de hoofden van het volk. De oorlogsmachine van Hitler denderde voort en er moest snel besloten worden wat er allemaal gedaan of juist gelaten moest worden.
"Darkest Hour" is een sterke weergave van de slag om goeddunken: wat moet een kabinet dat voor zijn ogen het ganse leger afgeslacht ziet worden? Kiest men voor een morele overgave en gaat men in onderhandeling met de oorlogszuchtigen? Of kiest men voor morele waardigheid en gaat men een bij voorbaat bloederige strijd aan om de onafhankelijkheid en de eigenheid van het volk te bewaren?
De film bestrijkt slechts een periode van 3 weken in die roerige dagen: de meimaand van 1940 is alles beslissend geweest: Chamberlain wordt afgezet. De niet door iedereen gewaardeerde Churchill wordt de nieuwe premier omdat de logischer keuze Halifax niet durft. In slechts enkele dagen moet WC besluiten nemen over de toekomst van het Britse volk: het verlies aan soldaten op het Europese vasteland is immens, maar de spirit blijft ongebroken. Voor zolang als het duurt.
Hier en daar wordt losjes omgegaan met de waarheid, maar de ingelaste scenes werken illustratief voor het continu pompende brein van Churchill: hoe komt hij tot de juiste besluiten? Hoe kan hij Engeland redden uit de grijpgrage armen van de nazi's?

Sterke rollen volop, minder sterke maar toch nog redelijk goede ook. De film is te doen.

Met : Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas , Ben Mendelsohn

Geen opmerkingen: