woensdag, januari 31, 2018

The Zookeeper's Wife - Niki Caro

The Zookeeper's Wife op IMDb (7,0)
Zelfs als er tamelijk houterig in wordt geacteerd (foei, Jessica Chastain, you can do better) , dan nog zijn films over de holocaust voor mij altijd boeiend. Deze film is geboetseerd naar een waargebeurd verhaal.
Antonina en Jan runnen een dierentuin midden in Warschau. Het is 1939, de vooravond van de Duitse inval in Polen. Tot dan toe gaan ze nog goed om met hun Duitse collega's, er is informatie-uitwisseling met Duitse dierentuinen. Vooral ingenieur Lutz Heck is geïnteresseerd in de humane manier waarop Antonina met haar dieren omgaat.
De oorlog breekt uit en hoewel het echtpaar buiten de vervolgingen van de nazi's staan, voelen zij zich dermate betrokken (en zien ze vrienden lijden en van hun rechten beroofd worden), dat er al spoedig latente tekenen van verzet ontstaan. Als midden in Warschau het grootste getto ter wereld wordt ingericht, besluiten ze tot daden. Jan smokkelt gegijzelde joden naar buiten in zijn groente-afvalwaten. Vervolgens biedt hij ze onderdak in de leegstaande dierentunnels in zijn dierentuin.
Al snel groeit die groep en het wordt steeds lastiger voor hen om alles geheim te houden, vooral om Lutz Heck - inmiddels actief in het bezettingsleger- regelmatig de dierentuin bezoekt om experimenten op dieren uit te voeren. Het gaat pas goed mis als de Endlösung wordt ingezet, het getto wordt platgebrand en dus elke minuut telt om de inwoners te redden. Jan wordt militant, Jan gaat de strijd aan.

Aangrijpend verhaal, ik kan het niet ontkennen.

Met : Jessica Chastain, Daniel Bruhl , Johan Heldenbergh

1 opmerking:

Peter te Riele zei

En heel bijzonder, tot 3x toe komt Korczak voorbij. Legendarische pedagoog. Hij weigert om z'n kinderen in de steek te laten en stapt op de trein naar de gaskamers.