woensdag, januari 17, 2018

The light between oceans - Derek Cianfrance

The light between oceans op IMDb (7,2)
Niet heel enerverende , maar zeker boeiende film. Het draait om vernietigende keuzes om je leven zinvol in te vullen. En hoe belangrijk dat leven dan voor anderen is. Ondanks alle ingetogenheid woekert het van binnen, eigenlijk bij alle hoofdpersonen.

We starten in 1918. Tom Sherbourne komt net terug van The Great War en weet niet wat hij aan het leven heeft, wat ie ermee moet doen en waarom hij eigenlijk nog in leven is. Afgestompt, kapot.
Hij besluit een baan aan te nemen als vuurtorenwachter op een onbewoond eiland. Een eenzaam bestaan, dat weet hij, maar dat is in dit geval juist een pré. Eigenlijk wil hij niet meer met de mensheid te maken hebben maar als hij dan toch wat moet doen, dan maar iets solitairs waarbij hij toch de maatschappij dient.
Bij een bezoek aan de vaste wal ontmoet hij Isabel, de schone dochter van de dorpsarts. Ze gaat graag met hem mee naar die eenzame stek, ze trouwen en ze stichten een gezin. Althans: dat proberen ze. Na twee miskramen dreigt de mislukking: wie weet zullen ze nooit kinderen krijgen. Het noodlot is hen goed gezind: op het eiland spoelt een roeibootje aan met daarin een reeds overleden man. En....een baby.
Koortsachtig wegen ze alle ins en outs af: Tom wil zijn plicht doen en alles melden, maar Isabel vindt dat juist zij dit als door een wonder verschenen kind de kansen kan geven op een toekomst. Aan de walbewoners wordt verteld dat ze haar laatste zwangerschap voldragen heeft en dat het kind iets te vroeg geboren is. Het gaat goed. Althans: het gaat lang goed.
Tom ontdekt waar het kind en de man vandaan komen en schrijft een vergoelijkend briefje aan de weduwe: "Uw kind leeft en maakt het goed". Uiteraard is dat het begin van een stormachtige reeks ontwikkelingen: de strijd om de voogdij barst los. Het wordt een battle van nature versus nurture.

Dat stuk, dat is het fraaie deel van de film. Beeldvoering is ook prima, maar het tempo is traag. Daar moet je tegen kunnen.

Met : Michael Fassbender, Alicia Vikander, Rachel Weisz

Geen opmerkingen: