vrijdag, oktober 27, 2023

Quand tu seras grand (aka Big Kids) - Andréa Bescond & Eric Métayer

Quand tu seras grand op IMDb (6,2)
 Quand tu seras grand op Moviemeter (2,90)

Hier zijn de Fransen gewoon enorm goed in. In een niet aflatende stroom produceren ze lichtvoetige komedies die op een vederlichte manier sociale thema's aankaarten. Ze zijn lang niet allemaal even goed - deze haalt ook maar een krappe voldoende- maar het zijn wel vaak films die het goed doen in de bioscoopzalen. En dat is natuurlijk prijzenswaardig. 

Het armlastige bejaardenhuis krijgt nieuwe bewoners. De directeur heeft aan de nabijgelegen school aangeboden dat de kinderen in zijn eetzaal mogen komen lunchen zolang hun kantine verbouwd wordt. Weg is de rust van de oudjes.

Het verzorgend personeel is zeer verdeeld over dit besluit "Veel te druk voor onze cliënten", "het verstoort hun oude dag" aan de ene kant en "wat een fijne afleiding" en "zo duren de dagen veel minder lang voor ze" aan de andere. Hoofdverpleger Yannick begint aan de sceptische kant, ik ga u nog niet verklappen waar hij eindigt. 

Niet alleen voor de ouderen is het een omslag, ook de kinderen moeten enorm wennen. Ze worden plots geconfronteerd met zieke of zwakke mensen die bepaalde dingen niet meer kunnen, dood en ziekte zijn dagelijkse onderwerpen en echte speelmaatjes zijn die oude mensen ook niet. Maar er zijn lichtpuntjes, u snapt dat er aan beide zijden verandering optreedt. Het stuurse en opstandige jongetje Brieuc vindt een soulmate in de oude circusartiest Yvon, verpleegkundigen Yannick en Aude zien ook de meerwaarde toenemen van de nieuwe sigtuatie. Van "tegenover elkaar" komen de beide groepen hier en daar toch echt "met elkaar" terecht. 

Met : Vincent Macaigne, Aïssa Maïga, Christian Sinniger, Kristen Billon

FIN - song : Rob - Geranium Rouge

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...