dinsdag, oktober 31, 2023

Duelles (aka Mother's Instinct) - Olivier Masset-Depasse

Duelles op IMDb (6,5)
 Duelles op Moviemeter (3,20)

Aardig sinister sfeertje, in dit Belgische suburbs-drama. Veerle Baetens speelt een goede rol als vriendelijke buurvrouw waar op de achtergrond toch wel een en ander mee aan de hand lijkt te zijn.

Jaren 60, Belgische buitenwijk, twee-onder-een-kap. De beide stellen gaan goed met elkaar overweg, hun zoontjes spelen veel met elkaar en ze verzorgen zelfs elkaars verrassingsfeestjes.

Alles verandert als het ene zoontje Maxime omkomt bij een val uit het raam. Buurvrouw Alice ziet het gebeuren maar haar hulp komt te laat. Maxime's moeder Celine laat duidelijk blijken dat ze Alice verwijt dat ze niet op het jongetje is blijven toezien maar zijn moeder is gaan zoeken. 

De vriendschap tussen de stellen blijkt flinterdun, het ongeluk heeft een krater geslagen in hun omgang. Alice's zoontje Theo begrijpt het allemaal niet: niet alleen is hij zijn speelmaatje kwijt, het wordt hem vervolgens ook nog bemoeilijkt om bij diens moeder binnen te lopen. Alice vreest de wraak van Celine (en die van haar man, die na het ongeluk in een zelfgekozen isolement is geraakt). Deze opstelling wekt ergernis op bij haar man, die Alice waandenkbeelden verwijt en zegt dat ze moet snappen door welke periode de buren heen gaan. 

Wat de regisseur hier heel knap doet, is de sympathie en de verdenkingen beurtelings van woning en dus van stel te laten verspringen. Een oordeel vellen is riskant, zo blijkt.

Met : Veerle Baetens, Anne Cousens, Mehdi Nebbou, Arieh Worthalter, Jules Lefebvre

FIN - song : Forgotten Arts- Tribal Point

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...