dinsdag, oktober 31, 2023

The Program - Stephen Frears

The Program op IMDb (6,5)
 The Program op Moviemeter (2,95)

Erg interessante aanpak, deze film. Een bekend verhaal over een wereldberoemde sporter als een biografische thriller weergeven, dat is niet heel veel regisseurs gegeven. Maar uiteraard kun je dat aan meester-regisseur Stephen Frears wel overlaten. Mijn interesse in (het kijken naar) sport is de afgelopen jaren om diverse redenen flink afgenomen, maar de filmische aanpak van dit schandaal staat me zeer aan. 

We stonden er allemaal bij en keken ernaar: het was zo'n prachtig heldenverhaal immers, van de man die een ziekte overleefde om vervolgens met een onvoorstelbare hoeveelheid sportieve successen de wereld te tonen dat "alles kan, als je maar wilt." .Lance Armstrong flikte het allemaal. 

Begonnen als onbeduidende meerijder in het grote peloton raakt hij plots op een zijspoor door teelbalkanker. Herstellend van de noodzakelijke ingreep verdiept Armstrong zich in de medicatie die daarvoor nodig is en al snel legt hij de verbanden met dopingmogelijkheden. Hij richt zich tot de mysterieuze wonderdokter Ferrari, die hem een ingenieus opgebouwd programma oplegt. Armstrong weet dat hij alleen kan winnen als hij het spel oneerlijk speelt. Hij sterkt aan, kwalificeert zich voor de Tour de France en rijdt daar vervolgens iedereen uit de wielen. En dat jarenlang. 

Kijkers en liefhebbers vinden het prachtig, zo ook de journalistiek. Slechts mondjesmaat is er in die wereld aandacht voor de wonderbaarlijke wederopstanding. Journalist David Walsh is een roepende in de woestijn; niet alleen krijgt hij weerstand van zijn bazen en zijn redactie, ook wordt hij door Armstrong en zijn ploeg dreigend toegesproken. Ze zullen hem kapot procederen als hij zijn verdachtmakingen publiceert. Dat plan dreigt te gaan lukken, totdat Armstrong's ploeggenoot Floyd Landis de omerta doorbreekt. 

Met ; Ben Foster, Chris o' Dowd, Guillaume Canet, Jesse Plemons, Denis Menochet, Dustin Hoffmann

FIN - song : Leonard Cohen - Everybody knows

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...