vrijdag, oktober 20, 2023

Anatomy of a fall (aka Anatomie d'une Chute) - Justine Triet

Anatomy of a fall op IMDb (7,9)
 Anatomy of a fall op Moviemeter (3,79)

Het gaat nog dringen worden op mijn topfilm-van-het-jaar-lijstje. Wat was dit een onweerstaanbaar goede film. Niet alleen de content (rechtbankdrama, whodunit, psychologisch én sociaal drama kenmerken zich allemaal in deze film), maar vooral ook door de on-na-volg-baar goede Sandra Hüller. Zij is een fenomenaal actrice met een enorm scala aan kwaliteiten: ze spreekt meerdere talen (waardoor ze in zowel Duitse, Nederlandse als Franse en Engelse films terecht kan), ze heeft een mimiek die alles tussen griezelig en vriendelijk kan weergeven, ze is afwisselend dwingend en onderdanig, ze is simpelweg een compleet actrice. Wat mij betreft Oscarkandidaat.

Terwijl schrijfster Sandra Voyter beneden een interview heeft met een literatuurstudente, zet haar man boven de muziek op standje bulderstorm. Overduidelijk om te pesten, maar Sandra blijft ogenschijnlijk kalm. Ze spreekt met de studente af het interview later in het nabijgelegen Grenoble voort te zetten.

Sandra gaat naar boven, zoonlief gaat een rondje met de hond wandelen en doet een uur later bij zijn thuiskomst een vreselijke ontdekking: daar ligt zijn vader in de sneeuw, bebloed en bewegingloos. Vanaf dat moment heerst er nog maar één vraag: hoe is dit gebeurd? Alle scenario's komen voorbij maar er blijft uiteindelijk slechts een keuze uit twee: het is moord of zelfmoord. 

Doordat voor deze vraag uiteraard een rechtsgang moet worden gevolgd, neemt Sandra advocaat Vincent Renzi in de arm. Samen moeten zij lijdzaam toezien hoe ook zoonlief Daniel het proces ingezogen wordt: uiteindelijk heeft die de sleutel tot oplossing in handen. Niet alleen de val van zijn vader wordt geanalyseerd, ook de relatie van zijn ouders wordt tot in gruwelijke details gefileerd. Elke speler in dit macabere spel heeft een rol gespeeld, een oordeel vellen lijkt ondoenlijk.

Met: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Mila Machado Graner, Antoine Reinartz, Jehnny Beth

FIN - song : Benoît Daniel - Variations autour d'une prelude

Geen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...