dinsdag, juli 09, 2024

Alles van waarde - Stanley Kolk

Alles van Waarde op IMDb (6,2)

Alles van Waarde op Moviemeter (2,81)

Telefilms kijk ik graag, omdat ze een tip van de sluier oplichten van het aankomende filmtalent. Deze film bijvoorbeeld, ik vond hem ingenieus gemaakt. Niet dat het verhaal nou heel veel kanten op gaat, niet dat er sensatie in de beelden ingebakken zat, nee. Het ingenieuze zat hem erin dat het een knappe vermenging is geworden van feiten, fictie én auditie. De regisseur schroomt er niet voor om af en toe afstand te nemen van de acteerlijn door terug te gaan naar de schrijftafel: "zou je de scene ook zo kunnen doen?" en "wat voor beeld geven we nu eigenlijk als we het zo inrichten?" of "zijn we nu niet te somber, moet er niet meer licht in het verhaal?". Dat ontregelt en het houdt de kijker bij de les. 

Direct knalt de film je gevoel binnen: twee hand-in-hand lopende mannen worden aangevallen door een agressieve groep vechtersbazen. We zitten ergens in de biblebelt, "afwijkend gedrag" wordt hier niet geaccepteerd: het onschuldige samenzijn van de mannen wordt gewelddadig verstoord. 

Rick, de man die het zwaarst gehavend uit de strijd komt, weigert aangifte te doen. Niet omdat hij niet wil dat de daders gepakt worden of dat hij bang is voor represailles. Hij doet het niet omdat hij Marc, het andere slachtoffer, niet in de problemen wil brengen. Marc is getrouwd, vader van een kind én vooraanstaand lid van de kerkgemeenschap die het dorp domineert. Rechercheur Narin graaft steeds dieper tot ze beet heeft, maar merkt dat zij ook tegenwerking ontvangt vanuit het politieteam. Uit alles blijkt dat de dorpsgemeenschap liever heeft dat men het niet meer over dit nare voorval heeft, dat de kerk haar voortrekkende rol weer neemt en dat de maatschappelijke gesprekken dus over de kerk en de leer gaan en niet over de malle fratsen van een aantal mannelijke bewoners. 

Iedereen worstelt met zichzelf in dit verhaal, maar vooral worstelt men met de ander: Marc met zijn partner én met zijn ouders, Rick met Marc en met de ouderlingen. Er is een schokeffect voor nodig om het begrip voor elkaar op hetzelfde niveau te krijgen.

Met: Teun Luijkx, Abe Dijkman, Julia Akkermans, Sinem Kavus


 

Geen opmerkingen:

Our Friend - Gabriela Cowperthwaite

Our Friend op IMDb (7,3)   Our Friend op Moviemeter (3,47) Soms tref je het, als filmkijker. Soms verwacht je niets en krijg je veel. Deze f...