maandag, juli 22, 2024

Les Intranquilles (aka The Restless) - Joachim Lafosse

Les Intranquilles op IMDb (6,6)
 Les Intranquilles op Moviemeter (3,64)

Dat had ik eigenlijk moeten doorzien. De titel "De onrustigen" verklapt eigenlijk al dat het er wel eens hevig aan toe kan gaan in deze film. Dat klopte. Niet de makkelijkste film derhalve, maar wel een met een bloedserieus onderwerp en vooral uitstekend acteerwerk. Het maakt dat je veel van de onrust voor lief neemt omdat dit nu eenmaal noodzakelijk is om weer te geven welke spanning er staat op de relaties van de hoofdpersonen. 

Wij zouden er niet over peinzen, maar vader Damien laat zijn 8-jarige zoontje Amine rustig het motorbootje besturen waarmee ze het water op zijn gegaan. Damien zegt: "Doe het nou maar, je weet hoe het moet" en duikt zelf het water in om terug te zwemmen naar de kust. Het zou een heel korte film zijn geweest als het hier al mis was gegaan, maar nee: Amine brengt het bootje veilig naar het strandje waar zijn moeder in de zon ligt te wachten op de terugkeer van haar mannen. Wel is ze danig ongerust als blijkt dat de terugkeer van Damien langer op zich laat wachten dan gezond is. Maar ook dit komt goed.

Gaandeweg de film begrijpen we hoezeer dit een sleutelscene is geweest, een bewuste keuze om de film te openen: Het toont de zelfredzaamheid van het jongetje, het toont de nerveuze ongerustheid van de bezorgde moeder en het toont de onbezorgde impulsen en driften van de vader. Vader lijdt onder een bipolaire stoornis, blijkt al eerder enige tijd opgenomen te zijn maar is daar kennelijk weer goed uit gekomen. Des te zorgwekkender zijn dus de signalen die hij in toenemende mate afgeeft: manisch is hij bezig met de productie van schilderijen voor een aanstaande expositie, onverantwoord springt hij om met de veiligheid van Amine en diens leeftijdsgenootjes, fel zijn de discussies met zijn vrouw Leila, die hem tot rust probeert te manen maar hem niet in toom weet te houden. "Accident waiting to happen", de kijker weet dan al dat dit alleen maar zal toenemen, dat een volgende climax zich aankondigt.

Met: Leïla Bekhti, Damien Bonnard, Gabriel Merz Chammah, Patrick Descamps

FIN - song :  Lia Maria Johnson - Sin

Geen opmerkingen:

Wil - Tim Wielants

Wil op IMDb (6,9)   Wil op Moviemeter (3,57) Was lang niet meer op Netflix wezen kijken, in ieder geval niet voor films. Wist dus niet meer ...