maandag, juli 15, 2024

In the land of Saints and Sinners - Robert Lorenz

The land of saints and sinners op IMDb (6,3)

The land of saints and sinners op Moviemeter (3,04)

Voor films met een Iers tintje ben ik altijd te porren: interessant land met dito mensen, dito geschiedenis. Daarnaast gezegend met prachtige landschappen en vaak ondersteund door mooie muziek. Ben er zelf 3 x geweest en dat zal absoluut niet voor het laatst geweest zijn. Toen mijn vrouw tijdens ons filmdagje gisteren dan ook met deze titel aan kwam dragen, was het vrij snel rond. Zien! Het werd geen wereldschokkend geheel maar om bovenstaande redenen desondanks een goede voldoende, heb me geen moment verveeld.

We gaan naar 1974, toen de Troubles nog volop het land beheersten (ook in het zogenaamd vrediger deel van de Four Green Fields). In Belfast wordt een aanslag gepleegd op een kantoortje, maar de aanslag mislukt deels: er komen drie passerende kinderen bij om. Dit maakt het voor de daders, de IRA, publicitair lastig om de aanslag op te eisen. De daders moeten op de vlucht. We komen ze later weer tegen. 

In de groene county Donegal leeft Finbar zijn op het oog saaie leven (na zijn terugkeer uit het leger handelt hij in boeken en doet hij amateuristische pogingen om een kruidentuintje op te zetten). Wat niemand weet, is dat hij - na het overlijden van zijn vrouw- een deel van zijn mores is kwijtgeraakt. Hij laat zich inhuren door een criminele tussenpersoon om op verzoek mensen uit de weg te ruimen en verderop in het land te begraven. Bij een van die opdrachten komt bij Finbar de ommekeer: zijn slachtoffer overtuigt hem ervan dat hij zijn leven moet omdraaien. Als hij niet wil eindigen als een verbitterde huurmoordenaar zal hij moeten beginnen goede dingen te doen.
Een van de eerste stappen is dat kruidentuintje, maar zijn betere ik word aangeroepen wanneer hij ziet dat een jong buurmeisje tekenen van mishandeling vertoont. Hij gaat op zoek naar degene die dit gedaan heeft en komt uit bij.... het gevluchte IRA-commando dat in zijn dorp een schuilplaats vond. Alles wijst erop dat dit op een confrontatie gaat uitdraaien.

Met : Liam Neeson, Kerry Condon, Ciaran Hinds, Colm Meaney, Jack Gleeson

FIN - song :  Diego Baldenweg - Over the ocean 

Geen opmerkingen:

His Three Daughters- Azazal Jacobs

His Three Daughters op IMDb (7,2)   His three daughters op Moviemeter (3,31) Met de nodige interesse begon ik aan deze film. Niet alleen omd...