donderdag, juli 25, 2024

The New Boy - Warwick Thornton

The New Boy op IMDb (5,7)
 The New Boy op Moviemeter (2,38)

Geen beste start voor deze film, zo kort na verschijning al op een 6min als waarderingscijfer te staan. Ik snap het wel: Cate Blanchett is altijd plus 1, de beelden zijn prachtig maar het verhaal is warrig en de boodschap uiteindelijk te mager. Vol goede bedoelingen, ongetwijfeld, maar het beklijft niet. En dat is jammer, want zoals gezegd is de cameravoering prachtig: weidse vergezichten van Australische woestijnen tegenover golvende korenvelden met in het midden een klein kloostertje. Geniet dáár dan maar van. 

Het lukt ze uiteindelijk toch om hem te pakken te krijgen. Twee rangers hebben in de woestijn een zware kluif aan het tengere Aboriginal-jongetje die zich maar lastig laat overmeesteren. Uiteindelijk winnen de mannen met de wapens het van het jongetje met de blote handen. Ze pakken hem in en leveren hem af bij een geïsoleerd klooster op het platteland. 

Daar bestuurt Sister Eileen een gemeenschap van een stuk of 10 weesjongetjes, ondersteund door een medezuster en een goedwillende klusjesman. Eerder overleed de abt, maar dat heeft Eileen stil gehouden voor haar kerkelijke bestuurders omdat het risico bestond dat zij het klooster wilden opdoeken. Ze leven van de landbouw, mondjesmaat komen er leveranciers langs en in de tussentijd worden de weesjongetjes klaargestoomd tot godvrezende dienstbare jongelui die op elke ranch en bij elk bedrijf inzetbaar zijn. En daar is dan plots de New Boy.

Hij praat niet, eet met zijn handen en slaapt ónder zijn bed. Dat hij anders is dan hen, zien alle bewoners van het klooster direct, maar ze zien ook dat er wel iets bijzonders in hem zit. Een door een slang gebeten jongen wordt door New Boy van het gif ontdaan, waarmee zijn leven wordt gered. Sowieso hangt er een vleugje magie rondom de jongen heen. Dat komt pas goed tot uiting als de langverwachte bestelling van zuster Eileen wordt geleverd: een manshoog Jezusbeeld dat in de kapel wordt geplaatst. New Boy treedt in contact met het beeld.

Met: Aswan Reid, Cate Blanchett, Deborah Mailman, Wayne Blair

FIN - song :  Outfluence- Amor Vivir Volar

Geen opmerkingen:

Wil - Tim Wielants

Wil op IMDb (6,9)   Wil op Moviemeter (3,57) Was lang niet meer op Netflix wezen kijken, in ieder geval niet voor films. Wist dus niet meer ...