maandag, juli 16, 2018

Disobedience - Sebastian Lelio

Disobedience op IMDb (6,7)
Sterke film, goed geacteerd. Zinnelijke film ook, het is bijzonder om de (wel)lust te zien borrelen die diep verborgen zit onder de orthodoxie.
Ronit is de dochter van een van de bekendste rabbi's van Engeland. Ze woont in New York en keert terug naar haar geboorteland wanneer ze bericht krijgt van het overlijden van haar vader. Al snel leren we waarom Ronit zo ver van huis leeft. Ze is verbannen nadat ze betrapt is op intimiteiten. Met een vrouw.
In de orthodoxe leer van het jodendom is dat ver buiten het betamelijke en de verbanning is het gevolg. Al snel blijkt dat het daar niet bij is gebleven, ze is ook nog eens onterfd. Toch wil ze afscheid nemen van haar vader en daartoe zoekt ze contact met een oude vriend, die de beste leerling van haar vader blijkt te zijn geweest. Aarzelende ontmoeting volgt, ook nu leren we al snel waarom: hij blijkt getrouwd te zijn met het onderwerp van Ronit's amoureuze escapades.
Er ontwikkelt zich een spannend spel: tussen de regels van de rouw en de gelovige gemeenschap, tussen Ronit en haar beide jeugdvrienden en tussen vrijdenken en religie in het algemeen. Ronit's komst blijkt alles opnieuw op scherp te zetten. Ze mag dan niet meedelen in de nalatenschap van haar vader, de erfenis van haar gedrag destijds heeft een veel grotere impact op de bekrompen joodse gemeenschap.

Rachel Weisz speelt sterk, vooral non-verbaal. Haar spiedende blik, haar verbazing en de minzame glimlachjes op haar mond: het spreekt tot de verbeelding. Goede film.

Met : Rachel Weisz, Rachel McAdams, Alessandro Nivola

Geen opmerkingen: