maandag, juli 23, 2018

Mektoub, my love : Canto Uno - Abdellatif Kechiche

Mektoub, my love: Canto Uno op IMDb (7,1)
Helaas, Kechiche heeft wat mij betreft het hoge niveau van zijn vorige film(s) lang niet kunnen halen. Wat hij te zeggen heeft, zegt hij in mooie beelden maar hij zegt het zeker anderhalf uur te lang. De film duurt om en nabij de drie uur, terwijl dat minstens de helft korter had gekund.

De film draait om sensualiteit, om het zinnenspel. Koningin van dat spel is de waarlijk prachtige Ophélie, een voluptueze vrouw die voorbestemd is te trouwen met een lokale soldaat die continu op missie is. Zij doodt de tijd met zwoelen op het strand, een beetje werken op de boerderij van paps en vreemdgaan met lokale playboy Tony. Officieel weet niemand daarvan, maar er wordt gepraat -heel veel gepraat- in dit strandplaatsje. En daarmee dus ook in de deze film.
Feitelijke hoofdpersoon in de film is Amin , die voor een vakantie terugkeert van zijn studie-/werkplek Parijs. Van jongs af aan heeft hij een crush op Ophélie , maar die is onuitgesproken gebleven en blijft dat ook nu. Wij zien echter de blikken wel, die haar volgen in haar verleidelijke spel met mannelijke bezoekers van het stadje en zelfs met een enkele toeriste.
Het draait om het zomers gevoel, verleiden is van alle tijden en Ophélie lijkt zich van geen kwaad bewust. Amin daarentegen vindt het pijnlijk om te zien en houdt om moverende redenen elke toenadering van andere vrouwen af. Nou ja, van alle vrouwen?

Er zitten prachtige scenes in: de watergevechten tussen de koppels, de dansscènes op - overigens ontzettend lekkere - Arabische ritmes en Europese disco en de ietwat vreemd geplaatste scene van het tweevoudig lammeren van een schaap. Plots is er onthaasting, Amin woont de geboorte in alle rust bij.

Met : Shain Boumediene , Ophélie Bau , Salim Kechiouche


Geen opmerkingen: