zaterdag, juli 07, 2018

The Mercy - James Marsh

The Mercy op IMDb
Uitstekend spel van Colin Firth maakt dat deze film intrigeert. Aanvankelijk lijkt het langdradig te worden, maar de manier waarop Firth gestalte geeft aan een man die door schuld en boete-gevoelens langzaam doordraait , is fascinerend om te zien.

Gebaseerd op een waar verhaal, de hoofdpersoon Donald Crowhurst heeft echt bestaan. Type keurig Britse ondernemer, beetje uitvinder maar zeker ook family man. Als hij een apparaatje bedenkt waarmee men op zee moeiteloos posities kan bepalen, denkt hij dat de praktijk de beste manier is om dat aan de man te brengen. Hij schrijft in op een oceaanrace, een die nog nooit door een mens is volbracht: een non-stop race om de wereld. De Britten kenden al sir Francis Chichester (zelfs ik kende die naam nog) , die de wereld ook al varend gerond had maar die daarbij diverse havens aandeed. Crowhurst schrijft zich in met nog een viertal anderen maar hij heeft een probleem: hij heeft geen zeewaardige boot.
Dus bouwt hij die, hij zoekt sponsors en tekent wurgcontracten. Hij kan niet meer terug, ondanks dat hij weet dat hij zijn gezin niet alleen met zijn lange afwezigheid opzadelt, maar ook met ernstige gevolgen als hij faalt. Zijn huis is onderpand en dat betekent dat niet winnen zich beperkt tot gezichtsverlies, nee, het is ook meteen faillissement en huis kwijt. Met alle gevolgen vandien.
Crowhurst gaat dus de race tegen de tijd aan maar moet genoegen nemen met een niet geheel afgeronde bouw voordat hij het zeegat kiest. Het komt hem duur te staan: averij dwingt hem - na dagenlang dobberen- aan land te gaan in Argentinië. Hij verzwijgt dat echter voor het thuisfront, heeft het radiocontact uit voorzorg gebroken. Eenmaal weer op zee rijpt het plan dat er nog maar één manier is om zichzelf te redden: hij moet liegen, hij moet voor de buitenwereld doen alsof hij alweer op de terugweg is , doen alsof de oceanische onberekenbaarheid de reden is geweest voor zijn gebrek aan contact. Niet alleen de tijd begint te knagen, zijn geweten ook.

Natuurlijk zit er een flauwe kant aan de film, want we drijven wel erg lang met hem mee. Maar als je daar doorheen durft te kijken en je focust op de transformatie van de eenzame zeeman, dan golf je mee met een prima film. Enneh: Rachel Weisz is een mooie vrouw.

Met : Colin Firth, Rachel Weisz , David Thewlis

Geen opmerkingen: