zondag, juli 15, 2018

The Return (Vozvrashchenie)- Andre Zvyagintsev

The Return op IMDb (8,0)
Stond nog op mijn misserslijstje , deze. Van de week was ie op Canvas te zien: de kans gepakt! Sterke film, ik snap de waarderingen wel.

Ivan en Andrey zijn broertjes zoals er duizenden zijn: ze spelen samen, delen vrienden en gedragen zich naar hun leeftijd als het om kattenkwaad gaat. Hardlopend rennen ze van het spelen naar huis en plots wordt alles anders: aan de eettafel zit opeens hun vader, die zich 12 jaar lang niet heeft laten zien. Moeder heeft altijd goed voor ze gezorgd maar schuift direct weer in een onderdanige rol, een houding die vader blijkbaar afdwingt. Ook dwingt hij af dat zijn zoons hem "papa" noeme, hetgeen vooral Ivan als jongste met de nodige tegenzin doet.
Alsof er niets gebeurd is, belooft vader ze een uitstapje de volgende dag. Andrey vindt het leuk, spannend vooral , en schikt zich al snel in de nieuwe omstandigheden. Ivan echter blijft weerbarstig, hij vertrouwt het voor geen cent. Wie zegt dat vader niet weer net zo makkelijk verdwijnt als de vorige keer? En voor lang zal dat dan deze keer zijn?

Vader neemt ze mee op een kampeertocht naar een eiland en plots komen alle obstakels in de verstandhouding naar buiten. Hij wil zijn kinderen echt wat leren, maar bezit niet de skills en de pedagogiek om dat over te brengen. Er ontstaat weerstand, zoveel weerstand dat beide zoons beweren "hun vader wel te kunnen vermoorden". Als Ivan op een gegeven moment een mes pakt en denkt dat te gaan uitvoeren, bedenkt hij zich net op tijd en zet het op een lopen.

De film is zwaar, maar prachtig. Intiem maar knalhard. De titel had niet treffender gekozen kunnen worden: niet alleen in de betekenis van terugkeer, maar ook die van terugreis en terugwedstrijd. In alles gaat deze film over omwenteling, over het kantelen van principes en meningen. Heel heel mooi.

Met : Vladimir Garin, Ivan Dobronravov, Konstantin Lavronenko, Natalia Vdovina

Geen opmerkingen: