zaterdag, juli 14, 2018

Novitiate - Maggie Betts

Novitiate op IMDb (6,6)
Wie niet enigszins is ingevoerd in riten en regels van het katholieke geloof zal moeilijk door deze film heen komen. Sowieso is het een taai geheel, maar als je er blanco ingaat zal het moeilijk voor te stellen zijn hoe het er nog maar 50 jaar geleden in de katholieke kerk aan toe ging.
Wat de film goed doet, is niet de nadruk leggen op het geloof zelf maar op de worsteling van de volgelingen om oude gebruiken te ondergaan in een veranderende, naar modernisme hunkerende werel
Het is 1964, Cathleen is de 17 jarige dochter van een alleenstaande moeder. Vader is al jaren geleden ruziënd vertrokken, moeder doet haar best maar kan haar dochter weinig bieden. Deze zoekt dan ook geborgenheid bij de nabijgelegen zusterschool. De nonnen aldaar hebben aandacht voor het meisje en masseren haar langzaam een geloofsovertuiging in. Cathleen weet het zeker. Van de ene op de andere dag meldt ze haar moeder dat ze non wil worden, dat ze intern gaat en dat ze ervoor kiest om met meneer Jezus te trouwen ipv met een willekeurige andere man (die wellicht net zo'n drankzuchtige ruziezoeker zou kunnen zijn als haar vader, immers).
We beleven de intreding van zuster Cathleen, ze stroomt mee met een hele groep jonge meiden (zo ging dat nog destijds, ik weet het uit zeer nabije kring). Het jonge meisje gedraagt zich voorbeeldig, is een ambitieuze leerling en is hard op weg naar haar noviciaat. Nog geen spoortje van twijfel heeft ze, zoals ze dat wel ziet bij sommige medezusters, die dan ook druppelsgewijs afvallen en weer de buitenwereld instromen. Cathleen is hard voor zichzelf, ze moet zich focussen maar het is lastig om de strenge regels van moeder-overste te volgen. Deze probeert wanhopig de veranderingen van het Vaticaanse Concilie tegen te houden, maar dat blijkt onbegonnen werk. Ook bij Cathleen wankelt het: is ze echt volledig overtuigd van de devotie, de gelofte van armoede en - niet onbelangrijk- het afwijzen van menselijke gevoelens? Gaat ze door, gaat ze voor een levenslang huwelijk dat bezegeld wordt met een kruis in plaats van met een ring?

De film is taai, kent enkele wrange momenten die er echter terecht in voor komen omdat schuld en boete hoofdkenmerken zijn van de katholiek. En schuld bekennen betekent pijn lijden, fysiek dan wel geestelijk. Het is hard, maar het is ongetwijfeld zo gegaan.

Met : Margaret Qualley, Julianne Nicholson , Melissa Leo

Geen opmerkingen: