vrijdag, december 27, 2019

Arthur & Claire- Miguel Alexandre

Arthur & Claire op IMDb (7,1)
Boeiende film, hoewel het een klein theatraal gegeven bevat. Goed gespeeld, bijzonder sfeertje. Dat helpt.

Arthur is een Weense vijftiger die naar Amsterdam reist. Hij doet dat met een reden: zijn vriend is chirurg en zal hem hier in een ziekenhuis gaan helpen. Arthur is het leven zat: tumor in zijn keel die steeds hinderlijker wordt, maar ook een slagveld aan familiaire en vriendenruzies. Hij heeft alles verpest, hij kiest voor de vrede van de dood voordat het allemaal erger wordt.
Hij checkt in op een hotel aan de grachten, maakt zijn wandelingetje en bestelt nog één keer eten. Maar dan: hij wordt verdorie op zijn laatste avond nog gestoord door geluidsoverlast. Het blijkt uit de kamer naast hem te komen. Een frisse jonge vrouw doet - pas na herhaaldelijk bonken op de deur open.
Deze Claire blijkt er erg aan toe: het bad waarin zij wil plaatsnemen is al bijna vol. Wanneer Arthur dan ook nog een glas ziet staan dat tot aan de nok toe is gevuld met slaapmiddelen slaat hij aan. Hij begint op de dame in te praten en vertelt haar dat ze nog veel te jong is om haar leven te beëindigen.
Er ontstaat een levendige (pun intended) discussie tussen de twee over grondige redenen om eruit te stappen. Wie van beiden heeft er nou eigenlijk echt valide motivatie, wie is de aansteller? Op een lange zwerftocht door nachtelijk Amsterdam leren de twee veel van elkaars achtergronden , hetgeen gek genoeg opbeurend werkt.

Sterk acteerwerk van de altijd weer verrassende Hannah Hoekstra, het maakt deze screenplay interessant.

Met : Josef Hader , Hannah Hoekstra, Rainer Bock

Geen opmerkingen: