dinsdag, december 17, 2019

Knives Out- Rian Johnson

Knives Out op IMDb (8,1)
Mudvolle film, met een wirwar aan verhaallijnen. Dat is natuurlijk bewust, want anders komen we nooit tot de complexe whodunnit die "Knives out" absoluut is. De film bevat voor elk wat wils, de karakters zijn breed gevarieerd gekozen dus vervelen zul je je niet. Feelgood-misdaad, als die variant tenminste bestaat.

De oude schrijver Harlan Thromby wordt door zijn huishoudster aangetroffen op de bank. Met doorgesneden keel, dat wel. En dat precies na de avond dat hij al zijn kinderen en aanverwanten persoonlijk heeft aangesproken over de erfenis. Want Thromby was succesvol en zijn gehele familie was van zijn goedheid afhankelijk.
Dat maakt ook dat iedereen kandidaat is voor het levenseinde van de thrillerschrijver, elk heeft wel een motivatie voor de daad. Maar hoe kan het dan toch dat alles wijst op zelfmoord?
We zien een keur aan mogelijke misdadigers voorbij trekken aan de excentrieke speurder Benoit Blanc (met een ridicuul accent gespeeld door Daniel Craig). We zien de rijke dochter, die haar overspelige man en haar nietsnutzoon een beetje toekomst probeert te geven. We zien de weduwe van Harlan's zoon, die volledig van de toelage afhankelijk is en zelf nooit de opleiding van haar dochter had kunnen betalen. We zien de incompetente zoon Walt, die met wisselend succes de uitgeverij leidt waar Harlan's boeken worden uitgegeven. We zien de goedhartige verpleegster, die praatpaal én verzorger voor Harlan is geweest. We zien de kleinkinderen met elk hun eigen egoïstische belang om hun veilige leventje gewaarborgd te zien.
Er gaat veel water naar de zee, maar het vermoeden bestaat dat Blanc de zaak tot een einde kan brengen.

Met ; Daniel Craig, Ana de ArmasChris Evans, Christopher Plummer, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Toni Collette

Geen opmerkingen: