donderdag, december 26, 2019

The Two Popes - Fernando Meireilles

The Two Popes op IMDb (7,7)
Aangename film. Op een knappe faction-manier maakt Mereilles geloofwaardig dat de persoonlijke opvattingen van de laatste twee pausen de transitie weerspiegelen die in de katholieke kerk aan de gang zou zijn. Een noodzakelijke transitie ook, want de grootste kerkverbinding ter wereld zit in de hoek waar de klappen vallen. Wegloop van gelovigen, financiële schandalen en uiteraard het wijdvertakte seksueel-misbruiknetwerk dat de kerk decennialang heeft gefaciliteerd. De oude paus (Benedictus XIV) is nog volledig van de verdoezeling, veel van zijn oude vrienden zijn wereldwijd aangewezen als betrokken bij de schandalen. Hij is van de oude leer, men moet terug naar het boek, daarin staan de leefregels van het instituut. Deze geven geen ruimte voor versoepeling, voor modernisering.
Deze paus, Josef Ratzinger in real life, wordt kundig gespeeld door Anthony Hopkins. Star, dwingend en pas later in de film enigszins twijfelend en open voor suggesties. Die openheid wordt afgedwongen door Jose Bergoglio, een Argentijnse priester/kardinaal, die óók van de oorspronkelijke leer is maar deze precies contra interpreteert. Bergoglio is er van overtuigd dat de kerk warmte moet uitstralen, dat de kerk moet hoeden. Begrip voor andersdenkenden en vernieuwers zijn volgens hem de enige manier om de leegloop van de kerk te stoppen.
Met die opstelling is Bergoglio, de aanstaande paus Franciscus, voor de oude clerus een bedreiging maar voor de meer veranderingsgezinde kardinalen is hij de aangewezen kandidaat. Aanvankelijk staan de twee lijnrecht tegenover elkaar, sterker nog: de Argentijn komt naar Rome om zijn ontslagbrief aan te bieden.
De film draait om twee mensen van vlees en bloed die in een enorme fantasiewereld moeten leven terwijl ze beiden een drang naar de waarheid, naar echtheid hebben. Een knappe prestatie waarin "goed" en "fout"bij vlagen knap gerelativeerd wordt.
Het is voor de kijker simpel om de sympathie bij de nieuwe paus neer te leggen, maar de film toont aan dat het niet eenduidig is. Heerlijk acteerwerk bovendien, deze film is fijn. Ook voor niet- en ex-katholieken.

Met : Jonathan Pryce, Anthony Hopkins

Geen opmerkingen: