dinsdag, september 27, 2005

OecuManisch

Ik begrijp het nu helemaal niet meer. Ben zelf helemaal nergens van, officieel en wettelijk zelfs, maar het begrip oecumene heb ik altijd wel een beetje toegejuicht.
Al die verschillende kerkies, van Scientology tot Islam en van Utah tot Rome, konden maar beter een beetje bij elkaar komen toch.

Blijkt nu dat de Tate Gallery in London een kunstwerk van John Latham van een expositie heeft verwijderd omdat men, geheel volgens moderne wetten, bang is voor boze islam-reacties.
Kan natuurlijk, maar weet u hoe dat kunstwerk eruit zag?? Het was een glasplaat waaronder de bijbel, de koran en de talmoed lagen vastgelegd. Broederlijk naast elkaar, oecumenisch zeg maar.
Je zou zeggen dat dat een statement is, volgens de maker leiden alle godsdiensten eigenlijk van dezelfde god af. Mag je denken van mij, daar niet van, maar dat is toch geen reden tot angst? Geen reden tot verdeeldheid??

Gauw, heeeeeel gauw met alle religies stoppen alstublieft!!

5 opmerkingen:

Annelies zei

Niet stoppen met alle religies. Maar wat meer verdraagzaamheid en respect voor elkaar. Amen.

begt zei

wát meer verdraagzaamheid? daarmee kom je er dus niet.
Het is OF verdraagzaamheid OF niet. Dat gaat niet in beetjes en das nu juist het euvel met de meeste religies

Annelies zei

Het is maar een kleine groep die de oecumene tegenhoud. Noem ze extremisten, fundamentalisten... en die vind je in alle kampen. Helaas.
Ik blijf toch geloven in een "vrede op aarde"...

begt zei

en dat staat je te prijzen, annelies, zeker. van origine was ik ook zo, actief in vredesbeweging zelfs vroeger.
maar ik kom er niet meer onderuit dat meer dan 95 procent van de wereldconflicten zijn oorsprong vindt in religie. En als je daar dan het principe "de vervuiler betaalt" op los laat, zou het een heel andere kant op moeten gaan...

Anoniem zei

Het is inderdaad belachelijk dat de angst voor extremisten nu ook de mensen te pakken heeft die streven naar broederlijkheid. Maar ja, het is de hype van deze tijd, die gevoed wordt door de pers en politici. Het angst-regime zoals we dat van Amerika kennen wordt ons in Europa ook opgedrongen.