zondag, april 28, 2019

Dirty God - Sacha Polak

Dirty God op IMDb (7,1)

Heel sterke film. Rauw, direct, goed gefilmd én goed geacteerd. Doordat het aan alle kanten een arthouse-film is, zal ze geen groot publiek trekken maar dat is jammer. Wie eerder Polak's debuutfilm "Hemel" zag , weet dat zij uitstekend kan regisseren en weergeven wat mensen in de verdomhoekjes van de maatschappij allemaal mee maken.

"A dog's diner", zo omschrijft de jonge Jade haar uiterlijk. Dat was niet altijd zo, ze was een knappe jonge vrouw totdat haar toenmalige vriend haar met zuur overgoot en haar daarmee gruwelijk verminkte. Hun dochtertje noemde haar mamma "monster" toen ze haar daarna voor het eerst zag. Dat is precies wat Jade ervaart als ze op straat en in de clubs wordt nagekeken. Ze hoort het echt wel, wat ze allemaal fluisteren.
Ondanks alle tegenslagen besluit ze te werken aan verbetering: ze is dan wel verminkt, ze is niet kapotgemaakt. Een armetierig callcenter-baantje brengt niet direct het geld binnen om een alles-herstellende operatie te kunnen financieren. Jade speurt op het web naar een betaalbare behandeling en vindt er een in Marokko, of all places. Ze ziet dat om haar heen iedereen op een niet geheel eerlijke manier aan geld komt, dat moet haar toch ook lukken?
Aan alle kanten is te zien dat Jade een krachtige vrouw is, die vecht tegen conventies: haar moeder, die weliswaar lief voor Jade's dochter zorgt, maar die ook barre eisen aan het gedrag van Jade stelt. De kinderbescherming, haar collega's  en zelfs haar vrienden: stuk voor stuk hebben ze moeite om zich een houding te geven tegenover deze naar liefde en aandacht hunkerende vrouw.

Ijzersterk gespeeld door Vicky Knight, ga er maar aanstaan.

Met : Vicky Knight, Dana Marineci, Rebecca Stone, Karl Jackson

Geen opmerkingen: